Túravezetők:

Túra kép

Pál Teréz

Túra kép

Nagy Judit

Leírás:

   

A vándortáborból kiindulva a gyimesfelsőloki főúton haladunk 500m-t. A Domokos Pál Péter általános iskolától kicsit lejjebb, a főúttól balra kezdődik Görbepataka. A letérőtől néhány lépés után jobbra már láthatóvá válik a Bagolyvár szikla.  Egy fapallón áthaladva fakapu zárja le a tetőre vezető ösvények sokaságát. Az  állatok „elcsángálása” ellen állítják ezeket a fakerítéseket, ugyanis a gyimesi ember sokszor szabadon tartja az állatait. A fakapukon bárki átmehet, csak maga után aztán csukja is be. Bal oldalon indulunk neki a dombnak. Erre szélesebb az ösvény. Rövid meredek úton haladunk a csúcsig, de megéri a fáradságot. Lépésről-lépésre bomlik ki a gyönyörű panoráma. Fentről végül belátható egész Gyimesfelsőlok.  Északon a Sáj és Görbe dombsorok határolják, délen a Bükkös és a Kopac hegyhátak húzódnak.

A kisgyermekek (és nemcsak) örömére végigkövethető a Görbe-patak fejénél az alagútjából kibukkanó Csíkszereda-Kománfalva vasút, ahogy beér a Gyimesekbe, majd gyönyörű viadukttal ível át a patakon, megkerüli a Szent András apostol templomot, az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceumot, így érve el a főút melletti vasútállomást. A sziklaképződményen álló erődítményt a II. világháborúban, vagy ahogy a csángók mondják, a nagy verekedésben, felrobbantották, de alatta még alagutak találhatóak. Napjainkban az év jeles napjain őrtüzek világítják be innen a gyimesi völgyet.

A Bagolyvártól visszatérünk Görbepatakára.  Utunk végig lakott területen, a Görbepataka településrészen  visz végig. A házak a Görbe-patak mentén épültek, amely a Tatros nyugati oldalpataka. 3 és fél kilométeres séta után kiérünk a falu végére, ahol a görbepatakiak fontos fogadalomtevő búcsújáró helye található. Itt áll a Szent Benedek-kápolna. Ezt a kápolnát kiengesztelésképpen építették a haragos szentnek, szent Benedeknek, aki 2007. július 11-én ítéletidővel csapott le Görbepatakára.

E szent helyen mi is megpihenünk, eszünk. Ki-ki hite szerint megteheti a maga fogadalmát is.

Innen visszatérünk a vándortáborba.

Megjegyzés:

Ezekre a túrákra kis- és nagyobb gyermekes családok jelentkezését várjuk.  Nagyszülők számára is ajánlott túra.  Ajánlott a babahordozó, így szabaddá válhat a szülők keze. Réteges ruházat, nap elleni kalap, túrabakancs vagy csukott túracipő kötelező. Tízórai, víz szükséges.

Túravezető: Pál Teréz

Túrainfók:

  • Útvonal: Tábor - Bagolyvár- Szent Benedek-kápolna - Tábor
  • Minősítés: Könnyű túra
  • Távolság: 8 km
  • Menetidő: 5-6 óra
  • Szintkülönbség: +/-40 m
  • Táv busszal: 0 km
  • Túradíj: 0 lej
  • Napok: Péntek (08.05)

Túrafotók:

Túra kép
Túra kép