Túravezetők:

Túra kép

Szász Antónia

Túra kép

Szőke Éva

Túra kép

Petzinger Klára

Leírás:

Az idei vándortábor fotós túráján megmutatjuk Borospatakán a gyimesi csángó Skanzent, elmegyünk egy gardon készítőhöz, majd bejárjuk Borospatak völgyét.

A Gyimes vidéke kifejezés egy sajátos tájnév, mely a gyimesi csángók által lakott területeket jelöli, ahol hagyományaikat máig megőrizve élnek a gyimesi csángók. A Gyimesek meghatározó földrajzi tényezője a Szellő-tető alatt eredő Tatros-folyó, melynek völgyében mintegy 30 km hosszan, egymáshoz csatlakozva sorakoznak a gyimesi községek: Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk. Gyimes patakország, merőlegesen két oldalról számtalan patak ömlik a Tatrosba, mindenik egy-egy lakott völgy 150-200 házzal. Ilyen patakok: Ciherek, Rajkók, Görbe, Ugra, Sötét, Boros, Kápolna, Antalok, stb.     

Gyimesfelsőlok

A Gyimesek első nagy települése a Tatros forrásától Boros patakáig tart. A falu központjában az út mindkét oldalán az 1942-ben épült kaszárnyasor épületei sorakoznak. A második világháború idején itt volt a magyar királyi 32. székely határvadász zászlóalj parancsnoksága.  1902-ben építették Szent András tiszteletére felszentelt templomát. A templommal szemben található az Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium, a Gyimesek első középiskolája. A Sziklára Épített Ház felépítésével Berszán Lajos római katolikus plébános régi álma vált valóra.      

Gyimesközéplok

A község legelső jobbra nyíló völgye a Borospataka. Itt található a 2008 óta működő gyimesi csángó skanzen, 15 régi parasztház megmentésének eredménye. A skanzen területén létrehoztak egy „népművészeti múzeumot’’ is. A hely egy olyan falumúzeum, mely szálláshelyként és rendezvény helyszínként is működik. Az ide látogatók megtapasztalhatják a múltat hagyományos környezet és gasztronómia által.

A véletlennek köszönhetően ismerkedett meg a gyimesi kultúrával és a tájegység jellegzetes hangszerével, az ütőgardonnal Hadnagy Lehel. Azóta kitanulta a gardonkészítés fortélyait és több mint negyven hangszer került ki a kezei alól. Tekintsük meg együtt, hogyan is születik a gardon.

Tartsanak velünk az idei vándortábor fotós túráján, ismerjék meg Patakország szemet gyönyörködtető természeti adottságait, élő hagyományainak sajátosságait, egy olyan helyet, ahol végre lelassulhatunk, kényeztethetjük érzékszerveinket a minket körülvevő páratlan értékekkel, az épített és szellemi kulturális örökség egyedi kincseivel, melyek magukkal ragadnak.

Egy időutazásra hívjuk Önöket, felgyorsult világunkat magunk mögött hagyva egy kicsit visszatérünk a múltba, betekintést nyerünk az itteni emberek mindennapjaiba, egy másfajta életérzésnek leszünk tanúi, megörökítjük a pillanatot, hogy később másokat is megörvendeztessünk vele.

Túravezetők:  Szász Antónia, Petzinger Klára, Szőke Éva

Túrainfók:

  • Útvonal: Tábor – Gyimesközéplok – Borospataka – Tábor
  • Minősítés: Könnyű túra
  • Távolság: 15 km
  • Menetidő: 6-7 óra
  • Szintkülönbség: +/-100 m
  • Táv busszal: 22 km
  • Túradíj: 45 lej
  • Napok: Szerda (08.03)Péntek (08.05)

Túrafotók:

Túra kép
Túra kép
Túra kép
Túra kép