32. Ifjúsági-túra 14 év fölötti fiataloknak és örökifjaknak

Túravezetők

[acf_views view-id=”812″ name=”Tura szervezok view”]

Leírás

Szükséges felszerelés: egy napi élelem, ívóvíz, bakancs, vízben használható cserecipő, csereruha.

Az Outward Bound Romania egy nonprofit kültéri tevékenységekre specializálódott fejlesztő szervezet, amely 1993-ban alakult és  független tagja az Outward Bound International világszintű hálózatnak, mely jelenleg 37 országban működik.

A szervezet küldetése: Rávezetjük a résztvevőket arra, hogy felfedezzék és fejlesszék azon képességüket, hogy gondoskodni tudjanak önmagukról, másokról és az őket körülvevő világról; mindezt szokatlan környezetben és kihívással teli élmények által.

Az Outward Bound Romania Nemzetközi Ifjúsági Központja Szováta város peremén, a Május 1 utca végén, patak partján, távol a világ zajától helyezkedik el és 63 személy befogadására alkalmas. A központnak van egy étkezője, szemináriumi termei, egy nagy udvara, kötélkertje és egy tava, ahol a vizes tevékenységek zajlanak. Szervezetünknél 15 munkatárs dolgozik, több mint 10 szakképzett külsős oktató és 5-10 önkéntes.

Programjainkat úgy építjük fel, hogy bizalmat, csapatszellemet, felelősségérzetet, együttérzést és közösségi érzést nyújtsanak.

Fő tevékenységeink közé tartoznak a személyiségfejlesztő tanfolyamok diákoknak, élménypedagógiai képzést nyújtó tanfolyamok tanároknak, vezetőképzők, valamint tanfolyamok árva és hátrányos helyzetben lévő fiataloknak.

Programjainkon az outdoor nevelés vagy outdoor élménypedagógia módszerét használjuk, amely a természetes környezetben zajló tapasztalat általi tanuláson alapszik. A tevékenységek az egész csapat együttműködését igénylik, nem elég az egyéni teljesítmény.

A legerőteljesebb fejlődésre késztető erő a saját élmény. Azért, hogy a különböző tanulási célok elérhetővé válljanak, konkrét, számukra előbb ismeretlen élethelyzetekbe helyezzük a résztvevőket, melyek igénybe veszik a teljes személyiséget, készségekkel és viselkedésformákkal együtt. Ezek a helyzetek ki tudnak mozdítani régi megszokott viselkedésformáinkból.

A tevékenységek mindenki számára elérhetőek, életkortól, fizikai erőnléttől függetlenül.

A programjainkon használt tevékenységek:  interaktív játékok és feladatok, expedíció, kötélkerti elemek, sziklamászás, ereszkedés, menedékhely-építés, tutajépítés, kenuzás.

Az EKE Vándortáborában ízelítőt nyújtunk tevékenységeinkből, amelyre korosztálytól függően lehet jelentkezni.

A 14 év fölötti fiataloknak és örökifjaknak ajánlott program szakaszonkénti felosztása:

  1. szakasz: Gyalogtúra a tutajépítő helyhez, amely folyamán kétszer gyalogosan át kell kelni a Kis-Küküllőn. A vizes szakaszokhoz zárt sportcipő szükségeltetik (4 km).
  2. szakasz: Tutajépítés deszkákból, zsinórokból és kamion gumitömlőkből.
  3. szakasz: Kb. 4 km ereszkedés a tutajok segítségével a Kis-Küküllőn a sóváradi új hídig. A vízszint függvényében le és fel kell szállni a tutajra, ugyanis a folyó több helyen sekély, ezeken a helyeken gyalogosan kell követni a tutajt. (vízbejáró zárt sportcipő!)
  4. Szakasz: Gyalogtúra a Siklód-kőhöz (7 km)
  5. Ereszkedés (rappelezés) a Siklód-kőről (50 m)
  6. Gyalogtúra az OB Központhoz (9 km)

(Horváth-Kovács Ádám – Outward Bound Románia)

Túrainfók

Útvonal: Tábor – Kis-Küküllő medre – Sóvárad – Siklód-kő – Tábor

Minősítés: [4] Közepesen nehéz

Távolság: 24 km

Menetidő: 10-11 óra

Szintkülönbség: +/- 750 m

Táv busszal: 

Túradíj: 60

Napok: 60

Térkép

Túrafotók