eke logo 2019
Bakancs-light

Szováta, 2019. július 30. – augusztus 4.

Túrák

Kedves Természetjáró Barátaink!

Örömmel hívunk benneteket Szovátára, az EKE XXVIII. Országos Vándortáborába, amelyet a marosvásárhelyi EKE szervez. Az újabb találkozásnak az Outward Bound Ifjúsági Központ és szomszédsága, a csendes Sebes-patak völgye ad otthont.

Változatos túrakínálatunkból reméljük, korosztálytól függetlenül mindenki megtalálja a kedvére valót. Ha nehezebb, gyalogos túrára vágysz, a Kelemen-havasokbeli gerinctúrát javasoljuk, valamint a Görgényi-havasokbeli Nagy-Mező-havast. Ha az előbbieknél könnyebb utakat szeretnél, ajánljuk az Istenszékét, a Répás-mezőt és a Verőfényt. Ha a világháborús emlékhelyek érdekelnek, várunk hadtörténeti túránkra, a Bekecsre. Hajdani várak romjait keressük a vármezői Várhegyen, a Nyárádremete feletti Vityál váránál, kincseket kutatva tündérek nyomába eredünk Rapsónné és Firtos várához, gyere velünk! Ha pedig lelki feltöltődést szeretnél, részt vehetsz zarándoklatunkon, mely a Siklód-kőre vezető Mária Úton visz majd végig. Ha a Sóvidék nevezetességeire lennél kíváncsi, hívunk a szovátai sós tavak körútjára, a parajdi sóbányába és a Só-szorosba.

Honismereti túráinkban is széles a választék: kirándulást szervezünk a 170 éve elhunyt költőnk, Petőfi utolsó napjainak útvonalán (Kelementelke, Segesvár, Fehéregyháza, Ispánkút, Székelykeresztúr), Wass Albert és Áprily Lajos nyomdokaiba eredünk, elmegyünk Beszterce vidékére, a kerlési csata színhelyére, és felelevenítjük Szent László király legendáját, ellátogatunk nyárádmenti falvainkba, melyek tele értékes építészettörténeti emlékekkel. A Kis-Küküllő mentét sem hagyjuk ki, melynek főbb megállóhelyei az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély, az elárasztott Bözödújfalu, a Szalmakalap Múzeum Kőrispatakon és a vendégszerető Székelyvécke. Három nemzet épített örökségébe nyújt betekintést a Nagy-Küküllő menti kirándulásunk: meglátogatjuk a keresdi Bethlen-kastélyt, Almakerék és Berethalom szász erődtemplomait (az UNESCO világörökség része) és az örmények városát: Erzsébetvárost. Szeretettel várunk kastélytúránkon is, Görgényszentimre – Marosvécs – Gernyeszeg útvonalán, ahol a Kemény és Teleki történelmi családok életébe tekinthetünk be.

Lesz kerékpáros, gombász, fotós és éjszakai túra is, szekerezés, helyi mesterségekkel ismerkedés Korondon, Kis-Küküllő menti borok és pálinkák kóstolása Kelementelkén, illetve Kibéden. Gyerekeknek, fiataloknak és örökifjaknak kreatív foglalkozásokat ajánlunk, kötélkerti tevékenységeket, tutajkészítést, sziklamászást az Outward Bound oktatóinak irányításával.

Tábori tudnivalók

Ünnepélyes megnyitónkra július 30-án, kedden kerül sor; szerdán, csütörtökön és pénteken pedig a túráké a főszerep. Szombat, augusztus 3. a hagyományőrzés, a vetélkedők és a táborzárás napja lesz.

Helyszín

Szováta, az Outward Bound Ifjúsági Központ és szomszédsága, Május 1 utca. GPS koordináták: 46.586777É, 25.081542K (46°35’12.4″É 25°04’53.6″K), magasság: 475m.

Megközelítés

Waze, Google Maps vagy egyéb navigációs aplikációba elég beírni “Outward Bound, Sovata” – idézőjelek nélkül.

A Szováta – Parajd 13A jelzésű országútról a Parajdi (Praidului) úton, a Május 1 utcán Illyésmező (Ilieși) irányába.

Szováta városból a Fő (Principală), Pacsirta (Ciocarliei), Május 1 utcákon.

A fürdőtelep piacától gyalog a kék háromszög jelzésen: Mária-forrás, Sas (Vulturului) utca, Szarvas (Cerbului) utca, Tyukász-domb, tábor, kb. 30 perc.

A fürdőtelep északi részéből a Rózsák (Trandafirilor), Patakmajor (Stâna de Vale) utcákon.

Szállás

A táborban saját sátorban, a kijelölt területeken lehetséges. A szervezőknek nem áll módjukban panziók és más szálláshelyek foglalása, ez egyénileg történik. Szováta és környéke nagyon sok szálláslehetőséggel rendelkezik. Mivel a tábor a fürdőidény közepén zajlik, ajánlott idejében helyet foglalni. Az internetes keresőoldalakon könnyűszerrel találhatók szállások.

Részvételi díjak:

 • az alapbelépő 130 lej;
 • a napi jegy 30 lej (nem tartalmazza a kiadványokat és az ajándékot);
 • a parkolási díj 10 lej a tábor teljes idejére.

Kedvezmények:

 • EKE-, MKE-, VTSZ-, PKE-, KEE-, ERA-tagoknak (2019-re érvényes tagsági könyvvel) 65 lej;
 • a gyerekeknek (6-14 év) 30 lej (tartalmazza az ajándékot);
 • a diákoknak, akik nem EKE-, MKE-, VTSZ-, PKE-, KEE tagok (14 év fölött), érvényes diákigazolvánnyal 75 lej (tartalmazza a kiadványokat és az ajándékot);
 • a diákoknak, akik EKE-stb. tagok (14 év fölött), érvényes diákigazolvánnyal 45 lej (tartalmazza a kiadványokat és az ajándékot);
 • a kisgyerekeknek (0-6 év) ingyenes (nem tartalmazza a kiadványokat és az ajándékot);
 • családi kedvezménnyel, két fizető gyerek fölött a többi gyereknek ingyenes (nem tartalmazza a kiadványokat és az ajándékot).

Az alapbelépő tartalmazza:

 • a tábori részvételt a rendezvény teljes időtartamára;
 • a tábori közművesítés használatát;
 • a részvételt a programokon;
 • a sátorhelyet a tábor területén;
 • a programfüzetet és a térképet;
 • az ajándékcsomagot;
 • a túrákon való részvételt;
 • a tábori kitűzőt, amely tombolajegy is egyben.

Nem tartalmazza: a túrák szállítási árát és a belépőket – ezeket a jelentkezésnél lehet majd befizetni.

A tábor területén:

 • biztosított a meleg étel- és az élelmiszervásárlás lehetősége;
 • van mobiltelefon-térerő, wi-fi jel nincs;
 • hétfő déltől lehet sátorozni, korábban nem lesz elkészítve a tábori infrastruktúra (mosdók, illemhelyek, ivóvíz stb.);
 • vasárnap délig lehet maradni, ezért megkérünk, legkésőbb 14 óráig hagyd el a tábor területét. 

A tábori szabályzatot itt lehet elolvasni: XXVIII. Vándortábori szabályzat.

túralehetőség
szervező
táborozó

További infók

E-mail: info.vt@ekemvh.ro
Telefon: +40 765-669639

Tábor helyszíne

Outward Bound Ifjúsági Központ,
Május 1 utca,
Szováta
545500