XXIX. EKE Vándortábor

Gyimesfelsőlok,
2022. augusztus 2-6.

MEGHÍVÓ

Kedves Természetjárók,

SzaboKaroly

Minden mozog, lüktet, átalakul, semmi nem az már, ami néhány évvel ezelőtt volt. Megszokott életünk, hétköznapjaink már a múlté, egy új normalitás vette kezdetét, amelynek jelen pillanatban nem látjuk a végét. Egyedül a természet az, ami örök, amelynek lassú változása emberöltőkön keresztül érezteti hatását. Mi, természetjárók talán jobban érzékeljük, közelebbről érezzük át azokat a folyamatokat, amelyeknek tanúi vagyunk, természetességgel veszünk tudomást a változásokról és mosolyogva fogadjuk el azokat.

Néhányan hallhattátok már a hírt, hogy mi, a Csíkszéki EKE tagjai ebben az évben megrendezzük a XXIX. EKE Vándortábort, az eredeti elképzelések szerint Gyimesfelsőlokon, 2022. augusztus 2–7. között.

Egy közösség akaratának teszünk eleget azzal, hogy 2013 és 2015 után immár harmadik alkalommal vállaljuk e feladatot.

Még nem tudjuk, hogy mibe vágunk bele, hisz sok apróbb és nagyobb részlet nem áll össze még, az árak szárnyalnak, a médiából szinte kizárólag a baljóslatú hírek jutnak el hozzánk. A változásokon át a természetjárók közössége az, amely több világégést is túlélt. Úgy gondolom, hogy ez ezúttal is így lesz. Az, aki heti rendszerességgel feltöltődik a természet közelségében, egy jóval nagyobb pragmatizmussal és megértéssel képes szemlélni a világot. Munkánkkal – amennyire tőlünk telik – vigyázunk arra a közösségre, amely a természetjárás körül kialakult, ápoljuk a régi kapcsolatokat, barátságokat, amelyek szövődtek. Felejtsük el néhány napra a mindennapi gondokat, töltődjünk fel Erdélynek egy távoli sarkában, ahol az élet lüktetése lassúbb, a kultúra élőbb, az ételeknek van ízük, a táj szépsége megmaradt az ottélők gondos munkájának következményeként.

A soron következő nagy találkozásra tehát a Gyimesekbe hívunk. Ajánlatunk a megszokott: túra minden igény számára, gyalogosan, biciklivel, autóbusszal, szekérrel. De legfőképp gyalog, hiszen így van legtöbb időnk magunkba szívni a hely jellegzetességeit, az itteni hegyek virágillatát, az elkápráztató táj szépségeit.

Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy az idei tábor a környezettudatosság jegyében zajlik. Hozzatok magatokkal evőeszközöket, poharakat és a vásárlásaitoknál használjátok azokat. Gondoskodjunk együtt arról, hogy lényegesen kevesebb szemetet termeljünk, ennek okait pont Nektek azt hiszem nem szükséges tovább részletezni.

Nem vagyunk még mindennel kész, de legjobb tudásunk szerint haladunk az augusztus 2-i megnyitó felé, friss információkért kövessétek a www.ekevandortabor.ro honlapot vagy Facebookon az EKE Vándortábor oldalt.

Várunk nagy szeretettel, zászlófelvonással és harangszóval.

Szabó Károly, elnök, EKE Csíkszék

A TERMÉSZETJÁRÓK ÜNNEPE

DezsoLaszlo

Korlátozásoktól, tiltásoktól hangos két esztendő után ismét megkondul az EKE harangja a magyar természetjárók legnagyobb ünnepén.

A csángóföldön cseperedő Tatros völgyébe hívott bennünket az EKE Csíkszéki osztálya. Igazi kincstár a vidék. Páratlan természeti szépségek pitvarában kedvük szerint válogathatnak a természet szerelmesei, a honismeret kedvelői.

Bükklokától Sáncpatakig, Kostelektől Háromkútig, patakok és völgyek mentén lépten-nyomon várnak az életre szóló élmények forrásai. Havasokon verejtékező aranyos napkelték, vérvörös napnyugták, pásztortüzek, ősi kalibák illata, domboldalakon visszhangzó kolompok táplálják azok lelkét, akik újra meg újra visszatérnek a Naskalaton túl és a Rákóczi-váron innen található édenkertbe.

Székelyföld peremén a Gyimesek vidéke a közelmúlt véres történelmének feledhetetlen emlékeivel, az itt élők makulátlan hagyományaival, hitével, vendégszeretetével előkelő helyet követeltek Erdély idegenforgalmi térképén.

Aki egyszer idelátogat és meghallja a csángók ízes meséit, megkóstolja háztáji eledelét, meghallja muzsikáját, ropja táncát, annak többé nincs szüksége noszogatásra, újra meg újra visszavágyik e színes tájra.

A XXIX. Országos Vándortábor (2022. augusztus 2–7.) kiváló alkalom belekóstolni a Csángóvidék zamatos világába, barangolni a szelíd patakországban.

Dezső László,
az EKE országos tiszteletbeli elnöke,
a XXIX. Országos Vándortábor fővédnöke

TÁBORI TUDNIVALÓK

Ünnepélyes megnyitónkra augusztus 2-án, kedden kerül sor; szerdán, csütörtökön és pénteken pedig a túráké a főszerep. Szombat, augusztus 6. a hagyományőrzés, a vetélkedők, a családok és a táborzárás napja lesz.

Helyszín

Gyimesfelsőlok, az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium és szomszédsága.

Megközelítés

A Waze, Google Maps vagy egyéb navigációs aplikációba elég beírni “Árpád-házi Szent Erzsébet” – idézőjelek nélkül.

A Csíkszereda – Kománfalva 12A jelzésű országútról Kománfalva irányába haladva, Gyimesfelsőlokon kell letérni az útról jobbra és 50 méter után megérkezünk a helyszínre.

Gyimesfelsőlokon van vonatállomás, a tábor helyszíne onnan 1,5 kilométer.

VT_Helyszin2

Szállás

A táborban saját sátorban, a kijelölt területeken lehetséges. A szervezőknek nem áll módjukban panziók és más szálláshelyek foglalása, ez egyénileg történik. A Gyimesek környéke nagyon sok szálláslehetőséggel rendelkezik.

RÉSZVÉTELI DÍJAK

 • az alapbelépő 200 lej;
 • a napijegy 60 lej (nem tartalmazza a kiadványokat és az ajándékot; alapbelépővel rendelkezők nem kell napijegyet váltsanak);
 • a parkolási díj 20 lej a tábor teljes idejére.

Kedvezmények

 • EKE-, MKE-, VTSZ-, PKE-, KEE-, DAKE-, ERA-tagoknak (2022-re érvényes tagsági könyvvel) 100 lej;
 • a gyerekeknek (6-18 év) 100 lej (tartalmazza az ajándékot);
 • a kisgyerekeknek (0-6 év) ingyenes (nem tartalmazza a kiadványokat és az ajándékot);
 • családi kedvezménnyel, két fizető gyerek fölött a többi gyereknek ingyenes (nem tartalmazza a kiadványokat és az ajándékot).
 • A kedvezmények nem halmozhatóak, csak egy használható fel.

Az alapbelépő tartalmazza:

 • a tábori részvételt a rendezvény teljes időtartamára;
 • a tábori közművesítés használatát;
 • a részvételt a programokon;
 • a sátorhelyet a tábor területén;
 • programfüzetet és a térképet;
 • az ajándékcsomagot;
 • a túrákon való részvételt;
 • a tábori kitűzőt, amely tombolajegy is egyben.

Nem tartalmazza: a túrák szállítási árát és a belépőket – ezeket a jelentkezésnél lehet majd befizetni.

A tábor területén:

 • biztosított a meleg étel- és az élelmiszervásárlás lehetősége;
 • van mobiltelefon-térerő, wi-fi jel nincs;
 • hétfő déltől lehet sátorozni, korábban nem lesz elkészítve a tábori infrastruktúra (mosdók, illemhelyek, ivóvíz stb.);
 • vasárnap délig lehet maradni, ezért megkérünk, legkésőbb 14 óráig hagyd el a tábor területét.

Fontos tudnivaló

Az idei tábor a környezettudatosság jegyében zajlik. Ez főleg az egyszerhasználatos evőeszközök visszaszorításában nyilvánul meg, kérlek hozzál magaddal söröskorsót (400 ml) és evőeszközöket.

Várunk szeretettel!

A szervezők nevében:
Szabó Károly
táborparancsnok

KAPCSOLAT

Szervező:

Információk:

A vándortáborral kapcsolatos egyéb információkat az alábbi elérhetőségeken keresztül lehet igényelni:

Szabó Károly (+40 757 546 901)

Szabó Károly (szabokaresz@yahoo.com)

eke.csikszek

Helyszín:

Gyimesfelsőlok (Lunca de Sus), Ugra pataka