1. Mátyás-túra 1 – Túra a Pietroszra

Túravezetők

[acf_views view-id=”812″ name=”Tura szervezok view”]

Leírás

Nevezzük Pietrosznak, Nagy-Kövesnek vagy éppen Teleki-csúcsnak, a Kelemen-havasok legmagasabb, 2100 méteres kiemelkedése a hegység féltve őrzött kincse. Az állítást egyrészt a nehézkes megközelítés indokolja, másrészt közel van hozzá az emberi kapzsiság eredményeként az erőltetett iparosításának áldozatául esett Román-Negoj-csúcs. A hegy tömbjében hatalmas sebként éktelenkedő bányát az 1960-as években kezdték építeni, a kitermelés az 1970-es években kezdődött, amikor a hegycsúcsot valósággal legyalulták, elpusztítva egy világviszonylatban is egyedülálló, soklabirintusos barlangrendszert, melyben vasoxid sztalagmitok, kaolin képződmények voltak és egy „Csokoládé palota” nevet viselő, kéncsepkövekben gazdag terem. Ráadásul ez a bánya sosem volt nyereséges, s végül 1997-ben bezárták. Ha a jószándékú turista meg akarja mászni a Pietroszt, akár déli irányból (a hegységet a Görgényi-havasoktól elválasztó Maros völgye felől), akár északról, a Dornai medencéből, hosszú utat kell bejárnia, amíg e magaslatra felérkezik. Úgyszintén, a hegység keleti határairól, azaz a Hévízi- és a Bélbori-medencéből (amelyek a Gyergyói- és Besztercei-havasoktól választják el), illetve annak nyugati, Erdélyi-medence felőli pereméről indulva több napos gyaloglás után érhet fel a csúcsra. Nem kell csodálkoznunk, hiszen a Keleti-Kárpátok legmagasbb vulkanikus hegysége közel 2000 négyzetkilométeren fekszik.

A XXVIII. vándortábor résztvevőit eme impozáns hegység legmagasabb pontjának meghódítására invitáljuk, mintegy felelevenítve a múlt század negyvenes éveinek Mátyás-túráit, amelyek a Kelemen-havasok főgerincét és ezen belül a Pietroszt célozták. A megközelítés a Marosba torkolló Ilva-patak mentén haladó, 19 km hosszú erdei úton történik. Ha az erdészeti munkálatok nem lehetetlenítik el a közlekedést,  túránkat a Nagy-Ilva- és az Ilvai-Tiha-patakok összefolyásának pontjából indítjuk, 900 m tengerszint feletti magasságból. A túra első 5-6 km-es szakasza köves, fakitermelő úton, a kék kereszt turistajelzésen vezet. Ahol az útból sebesfolyású patak lesz, onnan már erdei ösvényeken folytatjuk a kapaszkodást, néhány patakmedren való átkeléssel fűszerezve. A folyamatos emelkedő során a tömött fenyvesek, valamint a friss hegyi levegő mellett a Magyar-Negoj látványa is fog örvendeztetni, majd a piros sáv gerincjelzés feltűntekor kiadós pihenőre számíthatunk a Negoj-nyeregben, 1705 méteren. Itt már kitárul előttünk a horizont.  Északra a Dornai- medencébe nyerünk betekintést, jó látási viszonyok mellett a Tizenkét Apostol-sziklacsoportját is üdvözölhetjük. Keletre és nyugatra a Kelemen-gerinc látható, amely teljes egészében a Magyar-Negoj 2049 m-es csúcsára felérkezve tárul elénk. Innen már egy karnyújtásnyira a Nagy-Köves. Természetesen itt is szusszanót tartunk, fotózunk, majd röpke félóra alatt a hegység legmagasabb pontjára érkezünk. Csúcscsoki, csúcsfotó és a kötelező földrajzóra, megpróbálunk minden látható magaslatot beazonosítani. A csúcsélmény után serény ereszkedőbe kell kezdenünk, hosszú a visszaút. A gerincnek talán legszebb szakasza következik, amíg leereszkedünk a Pietrosz-sarkára (2000  m). Az ösvény a borókásban vezet tovább, majd hirtelen az erdő szintjére süllyed, ahol rátérünk a Gruja-sziklák alatt vezető Mária-Terézia útra. A Ruszka-sziklák közelében a gerincösvényt sárga kereszt jelzésre váltjuk, és felkaptatunk a csodálatos lávaképződményekhez. Innen egy utolsó pillantást vetünk mai túránk célpontjára. A Tiha-tető (1799 m) szomszédságában a kék pontra térünk, ami visszavezet bennünket az autóbuszhoz az Ilvai-Tiha-patak mentén.

30 km-es körtúránk során 1500 m szintkülönbséget küzdünk le, így az eseményre csak a megfelelő fizikai felkészültségű, magashegyi túrázásban tapasztalt társainkat várjuk. Kötelező felszerelés a kényelmes túrabakancs, réteges öltözet, esőköpeny és fejlámpa. Javasolt a túrabot, kalap és naptej.

Túránk során csak a Negoj-nyeregben és a Ruszka-sziklák tövében találunk forrásokat, ám jó tudni, hogy gyakori a gyenge vízhozam. Ezért mindenki hozzon magával egy napra való, hőségben is  elegendő folyadékot! (Unger Zsombor)

Túrainfók

Útvonal: Nagy-Ilva és Ilvai-Tiha összefolyása – Negoj-nyereg – Magyar-Negoj – Pietrosz – Ruszka-sziklák – Tiha-tető – Ilvai-Tiha

Minősítés: [5+] Nehéz, magashegyi

Távolság: 23 km

Menetidő: 9-10 óra

Szintkülönbség: +1300 / -1450 m

Táv busszal: 215 km

Túradíj: 60

Napok: 60

Térkép

Túrafotók