14. Családi tó-túra Szovátafürdő – A Sóvidék gyöngye

Túravezetők

[acf_views view-id=”812″ name=”Tura szervezok view”]

Leírás

Szováta, mint a Sóvidék legnagyobb települése, és egyszersmind egyetlen városa méltán örvend nagy népszerűségnek hazánkban és külföldön is, hiszen nemcsak természeti látnivalóival, üdülésre és gyógyászatra alkalmas természeti kincseivel vonzza ide a látogatókat, hanem sokrétű kulturális, művelődéstörténeti örökséggel is rendelkezik.

Túránk a táborhelyről a Tyúkász-domb megmászásával kezdődik, ahonnan fenséges panoráma nyílik a Kis-Küküllő völgyére, a Siklód-hegyre, valamint a Restád- és Bekecs-tetőkre, az alattuk elterülő Szováta várossal. A Tyúkász dombon áll az 1888-ban Esztergár János gyergyói remete által egyedül felépített római katolikus kápolna. A Tyúkász-domb megmászása után leereszkedünk Szovátafürdőre, útba ejtve egy első és egy második világháborús hadisírt, melyek nemrég kerültek felújításra. A Mária-forrásnál érdemes megállni egy pillanatra, hiszen a tévhitekkel ellentétben nem Mária román királyné (habár Ő is nagyon szeretett Szovátán nyaralni a két világháború között) építtette, hanem a legendás magyar színésznő, Jászai Mari. Látván, hogy a fürdőtelep nincs eléggé ellátva ivóvízzel, előadásokat szervezett, és ezek bevételeit fordította az építkezés céljára.

A honismereti séta folytatásaként végigsétálunk a fürdőtelep valamikori Új útján, a tulajdonképpeni főutcán, ahol az Osztrák-magyar monarchia fürdőépítészetének remekeivel, az áttört díszítésű villákkal ismerkedünk meg. A valamikori több száz villának jelenleg csak a töredéke található meg, ugyanakkor szép számban vannak felújítottak, melyek hűen tükrözik a korabeli fürdőhangulatot.

A múlt századfordulói villasor elhagyása után a legnagyobb sós tó, a Medve-tó az első célállomás. A világ legnagyobb, és Európa egyetlen heliotermikus (Naptól fölmelegedő) tava holott természetes keletkezésű, kialakulásának kezdeti idejét szinte percnyi pontossággal ismerjük: 1875. május 27. délelőtt 11 óra. A heliotermia jelenségének, és a tó legendájának megismerése után továbbsétálunk a Piroska-tó fele, melynek vizében olyan alacsony a sókoncentrátum, hogy már édesvíznek tekinthető. Következő látnivaló a közvetlenül a Piroska-tó mellett elhelyezkedő Vörös- és Zöld-tó, melyek Szováta legsósabb tavai, a sókoncentráció itt a Holt tengerével vetekedik. Különleges élőlénye az alacsonyrendű, evezőlábú rákok közé tartozó Sóféreg (Artemia salina). Ugyancsak a Vörös-tó partján található a legnagyobb felszíni sóselőfordulás is Szovátán.

Visszatérve a Medve-tó partjára, a Kígyós-tó fele vesszük az irányt, mely egy elmocsarasodott édesvizű tó, majd leereszkedünk a kis völgykatlanban elhelyezkedő Rigó-tóhoz, a helybéli lakosok kedvenc fürdőhelyéhez. Innen a Sódombon nemrég megépült kilátóhoz sétálunk, melyről szép kilátás nyílik a környékre. Utunk a Sóárokban folytatódik, mely több mint hatvan kis sós forrást rejt magában, a helyiek némelyiket kiépítették kis medencékké, és fürdőzésre használják. A Sóárokban található egy ugyancsak sókedvelő, halofita növényfaj, a Sziksófű (Salicornia herbacea). A Sóárkon keresztülsétálva a fürdőtelepülés régi alsó fürdőrészéhez érünk, melynek emlékét néhány villaépület, valamint a ma jól kiépített Géra forrás sós vize őrzi. Az unitárius templom megtekintése után utunk a fürdőtelep alsó szakasza, valamint a Tyúkász-domb érintésével vezet vissza a táborhelyre.
(Szolláth Hunor)

Túrainfók

Útvonal: Tábor – Tyúkász-domb – Szovátai sós tavak körútja – Só útja – Kilátótorony – Géra-forrás – Tábor

Minősítés: [2] Könnyű

Távolság: 10 km

Menetidő: 5-6 óra

Szintkülönbség: +315 / -315 m

Táv busszal: 

Túradíj: 0

Napok: 0

Térkép

Túrafotók