16.Szekeres túra

Túravezetők

[acf_views view-id=”812″ name=”Tura szervezok view”]

Leírás

Az idei Vándortábor szekeres túrájának fő célja egy közeli kalibázó hely, a Muhos-esztena meglátogatása.

A kaliba időleges szállást jelent, ahová nyaranta felhajtották az állatokat. A közelebbiekhez naponta feljártak a mindennapi teendők elvégzésére, a távolabbiakhoz pedig kiköltözött a család arra az időre.

Túránk autóbuszozással kezdődik. A táborból a Tatros völgyén haladva a vasúti átkelő után balra  fordulunk  a Hidegség  völgyén,  a  Patakok Országának a leghosszabbikán.

Megérkezve a Fatányéros panzió rusztikus épületéhez, várnak a szekeres fogatosok jámbor lovaikkal. Kényelmesen elhelyezkedve kezdetét veszi a szekerezés.

Utunk folyamán megcsodálhatjuk a megejtően szép hegyvidéki tájat, a gondosan ápolt portákat, a csángók új és régi típusú lakóházait.

Említést kapnak Hidegség hírességei (zenész, bundakészítő), a település templomai, a faharangláb, a szívós, kitartó, vallásához, hagyományaihoz hűen ragaszkodó csángó nép.

Egy bő órai szekerezés után elbúcsúzunk a fogatosainktól, lovaiktól és gyalog teszünk meg egy rövid útszakaszt kis emelkedővel az esztenáig.

Gyönyörű környezetben találjuk magunkat, ahol a csend és a béke az úr.

“ …önmaga ellen vétkeznék, ki e gyönyörű havasi táj megnézését (Csíkban járva)  elmulasztaná.” (Orbán Balázs  –  A Székelyföld leírása)

Itt egy-két órát eltöltve élvezhetjük a háziak vendégszeretetét, kedvünkre fogyaszthatunk helyben készített finomságaikból, megfűszerezve egy kis szalonnasütéssel.

Betekintést nyerhetünk a havasi állattartás, az archaikus életmód, a sajtkészítés titkaiba, ami apáról fiúra öröklődik mind a mai napig ezen a vidéken évszázadokon át.

A nap hátralévő részében felsétálunk a legközelebbi gerincre egy kis körültekintésre, feltérképezni a minket körülvevő hegyeket, dombokat, erdőket, legelőket.

Visszaereszkedve az esztenához lassan elindulunk az autóbuszhoz, ami visszavisz a táborhelyünkre, ahol a nap hátralevő részében még válogathatunk a tábor területén szervezett tevékenységekből.

Túravezetők: Lőrincz Ibolya, Ilyés Erzsébet

Túrainfók

Útvonal: Tábor – Hidegség pataka – Muhos-tető – Tábor

Minősítés: [2] Könnyű

Távolság: 8 km

Menetidő: 7-8 óra

Szintkülönbség: 

Táv busszal: 30 km

Túradíj: 45

Napok: 45

Térkép

Túrafotók