30. Szekeres-túra

Túravezetők

[acf_views view-id=”812″ name=”Tura szervezok view”]

Leírás

Szekeres kirándulásunk Sóváradon, a Sóvidék legnyugatibb településén kezdődik. A település a Kis-Küküllő mentén barátságos környezetben fekszik, a tőle északnyugatra magasló Bekecs és a délkeletre húzódó Siklódkő között. Területén a II. században római castrum épült. A falu délnyugati részén, Kibéd határában a Köves- és Szénégető-patakok találkozása fölötti magaslaton állt egykor Csombód vára. Ma már csak az alapfal maradványai láthatóak.

A község neve valószínűleg az egykori római tábor maradványairól eredeztethető, amit a székelyek várnak nézhettek.

A falumúzeum és a római castrum maradványainak megtekintése, valamint a templom- és iskolatörténeti szemle után szekéren folytatjuk utunkat. A Kis-Küküllő bal partján haladva egy magaslatra érünk, ahonnan szép kilátás nyílik a völgyre, a Csombód-vár egykori helyszínére, a Bekecsre és a Görgényi-havasokra. Innen Kibéd fele vesszük utunkat, kedvező vizállás esetén egyenesen a Kis-Küküllő medrén át.

A vöröshagymájáról híres Kibéd, az egykori Marosszék egyik legnépesebb települése, nevének eredete tisztázatlan. Ha hitelt adunk a szóbeszédnek, az első telephely a mai falutól északnyugatra fekvő dombon, a „Kovácskert”-ben volt, mely az első tatárjárásnak esett áldozatul 1241-ben. Utunk során meglátogatjuk a református templomot, amely 1552-ben épült, mai formáját a XVIII. században nyerte el. Érdekessége az az orgona, melyet Bodor Péter, a híres ezermester készített 1846-47-ben, és még ma is az eredeti fasípokkal működik. Ezt követően felkeressük a Seprődi János Múzeumot és Tájházat, melynek épülete XIX. századi.

Szobrot emeltek a falu híres szülötteinek: dr. Mátyus Istvánnak (1725-1802), aki a XVIII. században Marosszék főorvosa volt (fő műve a hat kötetes Diaetetika), Seprődi János (1874-1923) zenetörténész, folkloristának és Madaras Gábor (1918-1980) népdalénekesnek. Kibéden tanított és lakik Ráduly János író, helytörténész, népmesegyűjtő, rovásíráskutató.

A Szilveszter-család által több nemzedéken át működtetett műhelyeket is meglátogatjuk, ahol a helyi hagyományokon alapuló gyapjú-szőttesek készülnek. És a kirándulás legvégéről nem maradhat ki az Orbán pálinkafőzde, ahol egy rövid áldomással zárjuk a napot.

(Barabási Attila Csaba, Kiss Zoltán-Ernő)

Túrainfók

Útvonal: Sóvárad – Kibéd

Minősítés: [2] Könnyű

Távolság: 9 km

Menetidő: 8 óra

Szintkülönbség: +100 m / -150 m

Táv busszal: 20 km

Túradíj: 55

Napok: 55

Térkép

Túrafotók