6.Hegyes-havas túra

Túravezetők

[acf_views view-id=”812″ name=”Tura szervezok view”]

Leírás

„Szegények azok, akik nem érnek rá örvendeni a napfénynek, a víznek, a levegőnek, a virágoknak, az ételnek” (Wass Albert)

A Csíki-havasok egyik legjobb kilátóhelyére, a környék legmagasabb csúcsára, a Hegyes-havasra hívunk Titeket!

Innen a legjobb a kilátás a Tatros folyó völgyére és nagy kanyarjára, amely ezen a helyen, az egykori monarchia legkeletibb határán Moldva felé veszi az irányt, miután összegyűjti Patakország kisebb-nagyobb vízfolyásait.

A vándortáborból 10 perces autóbuszos utazást követően érkezünk meg gyalogtúránk kiinduló pontjára, a 850 m-es tengerszint feletti magasságban található Kápolnapatakára, ennek sarkánál, helyi szóhasználattal élve „felfordulunk”. Kíméletesen emelkedik az útvonal, kényelmes erdei úton érünk ki a gerincre. Ahogy haladunk felfelé egyre inkább kinyílik a táj dél – dél-nyugat felé, mind többet enged láttatni a környék sajátos arculatából.

A közel 550 m-es szintkülönbséget magunk mögött hagyva a déli harangszóval egyszerre érkezünk az 1396 m magas Minit-tetőre és mivel ebédidő közeledik, mi is letelepedünk egy kis pihenőre és elővesszük elemózsiánkat.

A Minit-tető jó kilátópontnak bizonyul, innen szemlélhető a Csíki-havasok négy 1500 m-en felüli csúcsa: délen a Saj-havas (1553 m) és Káronta (1516 m), északon pedig a Naskalat (1553 m) és Hegyes-havas (1517 m).

A további útvonalunk a hegygerinc vonalát követi, sima terepen, hegyi legelőkön keresztül, ahol a legszebb, legszínesebb és illatosabb vadvirágok nyílnak, ahol élettel teli esztenák tarkítják a hegyhátat, hamisítatlan gyimesi élettérbe kalauzolva minket.

Következő pihenőnket a Hegyes-havasra felérve tervezzük, ahol csoportkép is készül. Csodálatos panoráma tárul innen a szemünk elé, belátható a Csíki-havasok teljes északi gerince, a Nagy-Hagymás hegység sziklavilága, a Naskalat kopár gerince, a Tatros folyó völgye, Gyimesbükk, Hidegség  és a patakok völgyében megbúvó többi település.

Innen már lefelé vezet az útvonal, megkezdjük az ereszkedést a völgybe egy fenyőfák övezte, árnyékos, kényelmes erdei úton, ahol helyenként a fák mintha “félrehúzódnának”, hogy láttatni engedjék a környéket, az előttünk elterülő szépséges Patakországot.

Nagypatak völgyébe, takaros gyimesi porták között érünk be a hidegségi elágazáshoz, ahol vár ránk az autóbusz. Innen 15 perc utazás és visszaérünk a táborba.

Túravezetők: Márton Adél, Márton Gyula

Túrainfók

Útvonal: ábor – Kápolna pataka – Kápolna sarka – Minit-tető – Hegyes-havas – Nagypatak – Hidegség száda – Tábor

Minősítés: [3] Közepes

Távolság: 17 km

Menetidő: 8-9 óra

Szintkülönbség: +850 m/-850 m

Táv busszal: 11 km

Túradíj: 40

Napok: 40

Térkép

Túrafotók