TÁJFUTÁS = versenyszerű tájékozódás térkép segítségével

A tájfutás egy versenysport, de szabadidős tevékenységként is űzhető, kb. 8-9 éves kortól akár 90 éves korig, a korosztályoknak megfelelő tájfutópályákon.

A versenyzőnek a terepre kihelyezett és a térképre bejelölt ellenőrző pontokat kell érintenie minél rövidebb idő alatt. A pontok közti lehetséges útvonalak közül a versenyző választja ki a neki legmegfelelőbb útvonalat térképismerete és logikus gondolkozása alapján. Ezért a tájfutás nemcsak jó levegőn végzett fizikai erőkifejtés, hanem szellemi tevékenység is. Ez a kettősség a tájfutás lényege. Rendszeres gyakorlása ezért van jótékony hatással a gyermekek szellemi fejlődésére, döntésképességük kialakulására is. Már sok éve bizonyított az is, hogy a tájékozódási képesség kifejlesztésének leghatékonyabb módja a tájfutás.

Mivel minden ellenőrző pont megtalálása egy-egy sikerélmény, egy tájfutópálya bejárása/lefutása során még a legutolsónak beérkező versenyző is sok-sok sikerélményben részesül. A tájfutás ezért is élvezetes sportág, melyben az ismeretek elsajátítása-tökéletesítése, a készségek fejlesztése szórakoztató módon, gyakorlás útján valósul meg. (László F. Csaba)

WATCH OUT SPORTKLUB

Kolozsváron nagy hagyománya van a tájékozódási futásnak.
A Watch Out Sportklub célja a tájfutás népszerűsítése és olyan sportolók nevelése, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket.
Ez egy több éves terv, így 8-11 éves kortól várjuk a gyermekeket, annak reményében, hogy ha minél zsengébb korban ismerkednek meg ennek a sportnak a szépségével, varázsával, annál erősebb hatással lehet majd a további életükre: megszeretik a természetet, fontos lesz számukra a fizikai állóképesség, motiváltak lesznek a saját határaik tágításában és nem utolsósorban megszeretik a tájfutást és elszánt, veszett jó J sportolókká növik ki magukat.

Ennek a folyamatnak kívánt és örömmel fogadott hatása az, hogy a gyerekek szülei is egyre nagyobb bátorsággal és érdeklődéssel állnak rajthoz. Elkerülhetetlen tehát, hogy a gyerekek hozzátartozói is megszeressék a tájfutást és korcsoportban csatlakozzanak azokhoz, akik gyerekként kezdték. Együtt vehet részt ugyanazon versenyen akár négy generáció is – van-e ennél szebb dolog a világon? Így kapta a tájfutás a családi sport nevet.

Klubunk edzéseket, táborokat tart. Reményeink szerint ez a kis csoport, gyerekek és szüleik olyan magot képviselnek, amely megalapozza a tájfutás életformaként való elterjedését. (Simon Gyöngyi, tel. 0727-425951)

Hasonló bejegyzések