14. Izsár

Tábornok útja – Izsár-csúcs (1226 m) – kilátópont a Tarnica-tóra – Pape – Hideg-Szamos völgye

14.5 km

7 óra

Közepes

250 m

800 m

részletek

14. Izsár

Túra részletei

Útvonal: Tábornok útja – Izsár-csúcs (1226 m) – kilátópont a Tarnica-tóra – Pape – Hideg-Szamos völgye

Indulás: 8:00

Minősítés: Közepes

Távolság: 14.5 km

Táv busszal: 120

Menetidő: 7 óra

Létszámkorlát: 37 fő

Teljes szintemelkedés: 250 m

Teljes szintereszkedés: 800 m

Túradíj: 75 lej

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Túravezetők

Fazekas Gabriella
Fazekas Gabriella
Márton Béla_web
Márton Béla
Nagy-Lajos
Nagy Lajos

Térkép/magassággörbe:

Rálátás a Tarnicai-tóra, szemben a Lukács köve – Márton Béla felvétele

Leírás

14. Izsár

Autóbuszunk Sztánáról indul és áthalad Zsobokon, mielőtt Sárvásárnál (Şaula) elérné az E60-as főutat. Itt balra fordulunk és a Sebes-Körös völgyében haladunk tovább Körösfőig, majd átmegyünk a Kapus-patak völgyébe, érintve Gyerőfalvát (Păniceni), Gyerővásárhelyt (Dumbrava), Magyarkiskapust (Căpuşu Mic), Magyarkapust (Căpuşu Mare) és Gyalut (Gilău). Itt jobbra fordulunk a Kis-Szamos völgyébe. A Kis-Szamost Hidegszamosnál (Someșu Rece), a Hideg- és Meleg-Szamos összefolyásától nevezik így.

Utunkat a Hideg-Szamos völgyében folytatjuk egészen Reketóig (Măguri-Răcătău, 657 m). Innen a tábornok útján (az utat Antonescu parancsára építették a helyi lakosok 1940–43 között) haladunk még kb. 4 km-t buszunkkal. A szép kilátást nyújtó utat az elmúlt években aszfaltozták le, azóta nagyon látogatott. Az út eleinte a Reketó völgyével párhuzamosan halad, kilátással a völgy felé.

Az iskolánál leszállunk a buszról, kb. 1100 m-en elhagyjuk az aszfaltos utat és kimászunk a Hideg- és a Meleg-Szamos közötti vízválasztó gerincre. Közben 1164 méteren elhaladunk az egyetlen utunkba eső forrás mellett. Innen már csak kevés szint választ el utunk legmagasabb pontjától. Fent vagyunk az Izsár-gerincen. Elhaladunk egy esztena mellett is, itt jó lenne egy csoportban maradni, esetleg ha szükséges kutyariasztót (nem petárdát!) használni. Miután érintettük túránk legmagasabb pontját, az Izsár-csúcsot (1226 m), a gerincről letérünk balra, ahonnan a Meleg-Szamos völgyében levő Tarnica-tóra gyönyörű kilátás nyílik (a Meleg-Szamoson három víztározó tó van, a bélesi, a tarnicai és a melegszamosi. A gátakat 1970–83 között építették, villamosenergia-termelés céljából. Szemben a Lukács kövét is megpillanthatjuk, ahova szintén vezet egy tábori túra. A gerincről jobbra a Hideg-Szamos völgyének oldalában lévő tanyákra és a Testes-csúcsra nyílik kilátásunk. A kilátás természetesen függ a légköri viszonyoktól. A túra során 1200 m magasság alatt maradunk.

Hamarosan kezdünk enyhén ereszkedni. Kb. 2 km-t haladunk erdőben, majd elérjük Pape települést (972 m), ahonnan egy másfél órás, 450 méteres ereszkedés következik a Hideg-Szamos völgyébe. A völgyet a Ganz & Co által 1904-ben épített villamosmű mellett érjük el. Akkoriban ez látta el Kolozsvárt villamosenergiával. A vízierőművet a mellette levő völgyben levő gát mögött keletkezett tó látta el vízzel.

Javasoljuk, hogy mindenki hozzon magával megfelelő mennyiségű vizet, ugyanis csak egy forrás esik útba még a túra elején, miután elhagytuk az aszfaltos utat 1164 méteren. A túra legnagyobb része nyílt terepen vezet, ezért ajánlatos sapkát, kalapot, napkrémet használni.

 

A leírást készítette: Márton Béla

További túrák