8. Nagy-hegy

Száraz-hegy – Nagy-hegy-csúcs (1076 m) – Edömér-tisztás – Pap-oldal – Tamás-hegye – Köris-hegy-csúcs – Körösfeketetó

22.5 km

9 óra

Nehéz

900 m

910 m

részletek

8. Nagy-hegy

Túra részletei

Útvonal: Száraz-hegy – Nagy-hegy-csúcs (1076 m) – Edömér-tisztás – Pap-oldal – Tamás-hegye – Köris-hegy-csúcs – Körösfeketetó

Kategória:

Indulás: 6:30

Minősítés: Nehéz

Távolság: 22.5 km

Táv busszal: 80 km

Menetidő: 9 óra

Létszámkorlát: 46 fő

Teljes szintemelkedés: 900 m

Teljes szintereszkedés: 910 m

Túradíj: 55 lej

Napok: szerda

Túravezetők

balazs laszlo_web
Balázs László
Kiss János
Kiss János
Turos-Arpad
Turós Árpád
Vigh-Gyongyi
Vigh Gyöngyi

Térkép/magassággörbe:

A túrán gyönyörű kilátásunk nyílik a Vlegyászára és a Bocsászára – Ambrus Tibor felvétele

Leírás

8. Nagy-hegy

Túránkat nosztalgiával kezdjük: a csucsai vonatállomással szemben lefotózzuk D.J. valamikori szállóját. Ezután libasorban haladunk déli irányba. 10 percen belül áthaladunk a Pajkos (Poicu)-patak Sebes-Körösbe való torkolata felett, majd jobbra térünk ez utóbbi hídjára. Innen vége a zajnak, a csend fog követni.

A falu utcáin nyugatnak tartunk kb. 800 m-t, megkerülünk egy balkéz felőli hegylábat, majd a gerincre térünk. Egy órányit erdőben, majd tisztásokon emelkedünk 4 km-t 350 m szinttel, miközben visszapillantunk a Réz és a Meszes hegyhátaira. A „La Secătura” (Száraz-árok) útkereszteződésig kb. 1,5 órát teljesítünk. A Száraz-gerinc keleti oldalán, vagy a gerincen araszolunk egy hosszas tisztás-láncon kb. 1 órán át. Balra egy nyári tanya évek óta elhagyott látványa rajzolódik ki. Észak-keletre a Meszes-hegység magaslatai csúcsosodnak: Perjei Magura (996 m), Kacsintó-hegy (Dosu Fildului, 965 m), Gereben-hegy (Greben, 970 m), Kornis-csúcs (Cornii, 921 m), Kornis-tető (906 m).

Két vadászlest láthatunk a jobb oldalunkon, majd az út ismét az erdőbe torkol. Rövidesen ismét nyílt területre érünk. A látvány csodálatos: a Vigyázó legyezőszerűen tárul elénk. Havasi réten emelkedünk annak legmagasabb pontjáig, majd jobbra térünk egy elhagyott szekérúton. E gyönyörű kilátás környezetében tartjuk meg ebédszünetünket. Fél óra elteltével egy öreg erdőrészben (balra lombhullató, jobbra fenyő erdő) megérkezünk a Nagy-hegyre (1076 m). A tisztás közepén ereszkedünk az Edömér (Odomir)-nyeregig, ahol frissítő forrásvízzel olthatjuk szomjunkat. A túra felét teljesítettük!

Tovább ligetes erdőben haladunk északnyugati irányba. Itt Kolozs (jobbra) és Bihar megye (balra) határ vonalán vagyunk. A Pap-oldal (Făneşti, Faţa Popii) tanya házai közt közeledünk a nyereghez. Egy feszület körül kis tér, útelágazások sokasága fogad. Jobbra a Neportok völgyébe, balra a Jád völgyébe vezet az út.

Mi a középső úton a Tamás-hegyre térünk (Dealu Notarului). Bevárjuk az egész csapatot.Szerpentinen emelkedünk a Tamás-hegyre, majd jobbra térünk. Villanypásztoros telkeken át „hullámzunk” a Köris-hegy (a helyiek Dealu Păltiniş-nek nevezik) csúcsáig, a Bambulásig (Bărburaş, 901 m), ami saját elnevezés, mert első itt jártunkkor majd bele bambultunk, amíg a csúcsra értünk.

A csúcsról szerpentineken ereszkedünk 4 km-t, miközben többször is rálátunk Körösfeketetóra, és a mögötte magasodó Réz-hegységre.Az aljban a több évszázada működő őszi vásárok helyszíne után átkelünk egy hídon a Sebes-Körös jobb oldalára, ahol a község központjáig haladunk. Üdítőt fogyasztva gondolunk vissza a mai túránk szépségeire.

 

A leírást készítette: Kiss Jani

További túrák