1. Cibles (Széples) túra

Erdészház – bánya – Árcser menedékház – Árcser-csúcs – Széples(Cibles) csúcs – Ousor csúcs – bánya – erdészház

20 km

8 – 8,5 óra

Nehéz

1250 m

1250 m

részletek

1. Cibles (Széples) túra

Túra részletei

Útvonal: Erdészház – bánya – Árcser menedékház – Árcser-csúcs – Széples(Cibles) csúcs – Ousor csúcs – bánya – erdészház

Kategória: gyalogos túra

Indulás: 8:00

Minősítés: Nehéz

Távolság: 20 km

Táv busszal: 84km + 84km

Menetidő: 8 – 8,5 óra

Létszámkorlát: 45 fő

Teljes szintemelkedés: 1250 m

Teljes szintereszkedés: 1250 m

Kötelező felszerelés: túrabakancs/túracipő, esőköpeny

Ajánlott felszerelés: túrabot, naptej, napszemüveg

Túradíj:

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Megjegyzések:

Túravezető elérhetősége:

Túravezetők

Angel-Istvan
Angel István
Peti
Zilahi-Kató Péter

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Széples

Leírás

1. Cibles (Széples) túra

A Cibles vagy Széples-hegység (románul Munții Țibleș) a Keleti-Kárpátok belső vonulatának déli részén fekszik, a Vihorlát–Gutin-hegyvidék része. Nyugatról a Gutin-hegység és a Lápos-hegység, keletről a Radnai-havasok határolja. Legmagasabb pontja a Bran (1853 m), ezt követik a Cibles (1829 m) és az Árcser (1830 m), a hegység dereka meredeken ereszkedik az Iza völgyébe. Északi oldalágai rövidek, déli oldalához hosszabb ágak csatlakoznak, melyek a Lápos folyó medencéjét fogják körül. A legnagyobb oldalág a Cibles csúcsából kiinduló Ilosvai-hegység, mely délnyugat felé ágazik ki. Maga a Cibles 3 csúcsból áll, melyek neve Cibles vagy Széples, Árcser és a Bran, aminek a csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik.

A Cibles (Széples) a Kárpátok egyik legbüszkébb vulkáni hegye Nagybányától viszonylag nagy távolságra (kb. 80 km), Magyarlápos (Târgu Lăpuș), majd Domokos (Dămăcușeni) érintésével közelíthető meg legegyszerűbben.

Domokosról Alsószőcs (Suciu de Jos) felé térve kb. 20 km után érkezünk Tőkésre (Grosii Ţibleşului). A falu északi végétől egy kövezett, elég jó minőségű erdőkitermelő út indul keleti irányba – idézhetjük az Erdélyi Gyopár egyik túraleírását – melyen 10 km-t haladva jutunk a Bradului-völgy (Széples-völgy) mentén felfelé található erdészházakhoz. Áthaladva jobbra a fahídon, gyalogosan folytatjuk utunkat a régi bányakitermelésig (kb. 3 km), majd innen a kék pont jelzésen kezdjük el kapaszkodónkat a bükkerdő nagy ívekben kanyargó ösvényén, ahonnan kb. 45 perc után érkezünk az Árcser-csúcs alatti tisztásra. Innen szépen belátszik a völgy, a Hudin-csúcs és a fenyves felett – még elég messze – az Árcser-csúcs. Tovább sűrű fenyvesben kanyarog az ösvény a csúcs alatti Árcser menedékházig (1510 m), ahol jó megpihenni az utolsó emelkedő előtt. A menedékház priccsekkel és dobkályhával van „bútorozva”, rossz idő esetén igénybe vehető a „kényelme”.

Innen több lehetőségünk is van feljutni a Cibles (Széples) csúcsaira. Most a kék pont jelzésen indulva 1–1,5 óra alatt mászunk ki előbb a sűrű fenyvesen keresztül, majd keskeny, sziklás részeken az Árcser-csúcsig (1830 m), ahonnan a főcsúcs közelinek tűnik, de addig még 20–25 perc az út. Felérve a Cibles 1829 m-es kúpjára, jó látási viszonyok mellett rendkívüli panorámában gyönyörködhetünk: északnyugatra, viszonylag közel látható a Hudin-csúcs (Hunyadi-csúcs), majd a kapnikbányai rész, távolabb a Gutin-hegység. Keletre a Radnai-havasok délceg csúcsai, délre a Nagy-Szamos vidéke, nyugatra a Lápostól északra fekvő Sátor-hegy és a szilágysági erdővidék tárul szemünk elé. Naszód, Máramaros és Lápos vidékének apró falvain és a napfényben meg-megcsillanó templomtornyokon túl tiszta napokon északi irányba a Radnai-havasok magas csúcsai rajzolódnak ki, olykor pedig a Kelemen-havasok vonalai sejtetik magukat a messzeségben.

Utunk utolsó része az Ousor 1495 m magas csúcsára visz minket, majd innen leereszkedve egy kellemes szerpentines erdei úton visszaérkezünk a bányakitermelésig, ahonnan egy 3 km hosszú murvás út vezet minket majd az erdészházakhoz.

További túrák