18. Túra a brébi tóhoz – Taul Morarenilor (gyerektúra)

Bréb – Tăul Morărenilor

11 km

5 óra

Könnyű

345 m

345 m

részletek

18. Túra a brébi tóhoz – Taul Morarenilor (gyerektúra)

Túra részletei

Útvonal: Bréb – Tăul Morărenilor

Kategória: gyalogos túra

Indulás: 09:30 óra

Minősítés: Könnyű

Távolság: 11 km

Táv busszal: 7 km + 7 km

Menetidő: 5 óra

Létszámkorlát: 100 fő

Teljes szintemelkedés: 345 m

Teljes szintereszkedés: 345 m

Kötelező felszerelés: túracipő, kalap, víz, uzsonna

Ajánlott felszerelés: esőköpeny, naptej

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Megjegyzések:

Túravezető elérhetősége: Koncz Géza – 0745 404 275

Túravezetők

Koncz Géza
Koncz Géza
Pallai Andrea
Pallai Andrea

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Brebi-to
Brébi-tó

Leírás

18. Túra a brébi tóhoz – Taul Morarenilor (gyerektúra)

Gyalogtúránk kiindulópontja Bréb, egy autentikus formában megmaradt máramarosi falu, szűk, labirintusszerű utcáival, hagyományos módszerekkel készült faházaival és vendégszerető lakóival. A falu egy gyönyörű völgyben fekszik, háttérben a Gutin-hegységgel és a csipkés Kakastaréjjal, amely előttünk magasodva irányjelzőként fog szolgálni túránk során, amíg elérjük a 853 méteren fekvő brébi tavat (Tăul Morărenilor). A tó és környezete védett terület, ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy ne okozzunk semmilyen kárt a természetben! 

Utunk első részében köves úton fogunk haladni, minden kanyarban régi, hagyományos parasztházak, faházak, istállók és fészerek vonzzák tekintetünket, sokuk bejáratánál gazdagon díszített, monumentális tölgyfa kapuval. Elhaladunk a Breb 333A nevet viselő történelmi emlék jellegű tradicionális faház mellett, amely III. Károly brit király tulajdonában van. A házat sikerült gondosan helyreállítani és megőrizni eredeti kinézetét. 

A faluból kiérve földúton folytatjuk az emelkedést a mogyoróbokrokkal,  éger- és juharfákkal tarkított ligeterdős domboldalon. Többször megpihenünk majd ezeknek a fáknak az árnyékában, majd ahogy egyre feljebb érünk, a kilátás is egyre szebbé válik a környező vidékre. Folyamatosan, de enyhén emelkedő utunk végén körülbelül 2-2,5 órányi gyaloglás után érjük el úticélunkat, a tavat, ahol egy hosszabb pihenőt tartunk. Elfogyasztjuk a megmaradt elemózsiánkat, közben gyönyörködünk a táj szépségében, és vigyázunk arra, hogy senki, de főleg a gyerekek bele ne essenek a vízbe, amelynek mélysége helyenként 20  méter.

Pihenőnk után ugyanazon az útvonalon ereszkedünk vissza a faluba, mint amin feljöttünk, rálátva a Máramarosi-medencére és a távolban magasodó Máramarosi-havasokra. 

További túrák