22. Máramarossziget, Szaplonca buszos túra (honismereti túra)

Tábor – Máramarossziget – Szaplonca – Tábor

80 km

Honismereti

részletek

22. Máramarossziget, Szaplonca buszos túra (honismereti túra)

Túra részletei

Útvonal: Tábor – Máramarossziget – Szaplonca – Tábor

Kategória: autóbuszos túra

Indulás: 9:00 óra

Minősítés: Honismereti

Távolság: 80 km

Táv busszal: 40 km + 40km

Menetidő:

Létszámkorlát: 50 fő

Kötelező felszerelés:

Ajánlott felszerelés:

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Megjegyzések:

Túravezető elérhetősége:

Túravezetők

Peti-Luidort
Luidort Péter

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Máramarossziget

Leírás

22. Máramarossziget, Szaplonca buszos túra (honismereti túra)

Egy könnyű, buszos kirándulásra hívunk titeket, melynek célja meglátogatni Máramarosszigetet, egy várost, mely egy cseppnyi magyar sziget a román tengerben. 
Utcáin sétálva megtekintjük főbb nevezetességeit: a Prielle Kornélia-házat, a református  templomot, a Kultúrpalotát, a volt osztrák-magyar bankpalotát, a Leövey Klára Elméleti Líceumot, a római katolikus templomot, a piarista rendházat 1730-ból, mely most múzeum, Hollósy Simon festőművész szülőházát, a Korona Szállót, a volt leányiskolát , a Fekete Kígyó Gyógyszertárat, a Vigadót, a volt Magyar Királyi Törvényszéket (most városháza), a szefárd zsinagógát, a görögkeleti rutén templomot, a Piarista Gimnáziumot, az új zsinagógát, a zeneiskolát, a Református Gimnáziumot, a Börtönmúzeumot.
A Börtönmúzeumot hagytuk utoljára, pedig nemes helye van a megtekintendők listájában, hisz nem csupán egy múzeum, a látnivalókon túl a máramarosszigeti Börtönmúzeum kegyeleti helye a kommunizmus csaknem 600000 romániai meghurcolt áldozatának, intő példaként áll az utókor okulására. 
Városi sétánkat követően ismét autóbuszba ülünk, és egy másik, méltán híres-nevezetes helyszínt látogatunk meg, a 18 km-re fekvő Szaploncán a Vidám temetőt, ahová az emberek nevetni járnak. A halál és elmúlás gondolata szomorúsággal és mélabúval tölti el az embert, van azonban Máramarosszigethez közel, a Tisza bal partján egy apró falucska, ahol egészen máshogy közelítenek ehhez a kérdéshez. A helyi vidám temető közel nyolcszáz, jellegzetes szaploncai kékben pompázó fejfája a naiv költészet nyelvén vidám rigmusokkal búcsúztatja az elhunytat, egyedülálló formáját mutatva a temetkezési kultúrának. A Vidám temető látogatása után pedig újra buszra szállunk, és visszaindulunk a táborba.

További túrák