23a. Honismereti kerékpártúra az Iza folyó partján (kerékpártúra)

Aknasugatag – Felsőkálinfalva (Călinești) (templom) – Barcánfalva (Bârsana) – Bârsanai kolostorok – Szurdok – Rozália (templom) – Izakonyha (Bogdan Voda) (templom) – Bogdan Voda kilátó – Izakonyha – Rozália – Szurdok – Mikolapatak (Văleni) – Aknasugatag

85 km

9-10 óra

Közepes

900 m

900 m

részletek

23a. Honismereti kerékpártúra az Iza folyó partján (kerékpártúra)

Túra részletei

Útvonal: Aknasugatag – Felsőkálinfalva (Călinești) (templom) – Barcánfalva (Bârsana) – Bârsanai kolostorok – Szurdok – Rozália (templom) – Izakonyha (Bogdan Voda) (templom) – Bogdan Voda kilátó – Izakonyha – Rozália – Szurdok – Mikolapatak (Văleni) – Aknasugatag

Kategória: biciklis túra

Indulás: 08:00 óra

Minősítés: Közepes

Távolság: 85 km

Menetidő: 9-10 óra

Létszámkorlát: 30 fő

Teljes szintemelkedés: 900 m

Teljes szintereszkedés: 900 m

Kötelező felszerelés: országúti-/ cyclocross-/ trekking-/ MTB bicikli, sisak, lámpa, láthatósági mellény, napszemüveg, kulacsok, cserebelső

Ajánlott felszerelés: naptej, energiaszeletek

Napok: szerda

Megjegyzések: nincs kerékpárkölcsönzés

Túravezető elérhetősége: Fülöp Ábel – 0720 008 094

Túravezetők

Fülöp-Ábel
Fülöp Ábel

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Leírás

23a. Honismereti kerékpártúra az Iza folyó partján (kerékpártúra)

A kerékpártúra célja a tekerés mellett a környék megismerése. Hat települést érint az út, melyeken keresztülhaladva betekintést nyerhetünk a helyiek életébe és szokásaikba, különös hangsúlyt fektetve a máramarosi építészeti hagyományokra. A táborhelyről indulva első úticélunk rögtön a szomszédos településen, Felsőkálinfalván található régi fatemplom. Az 1784-ben épített, majd az 1900-as években többször felújitott „Adormirea Maicii Domnului” templom ugyan hordozza a máramarosi fatemplomok tipikus építészeti jegyeit, mégis ritkaságnak számít tréflé alaprajzával, melyben az épület apszisai közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz. Amennyiben nyitva van, esélyünk nyílik a belső díszítés megfigyelésére is, ellenkező esetben, rövid sétát tehetünk a templomkerti temetőben, melyben régebbi, kézzel faragott és díszített, fakereszteket is találunk. A rövid megálló után egy 10 km-es, falvakkal tarkított tájon haladunk tovább, következő célpontunkig.

A bârsanai vagy barcánfalvi kolostor a kirándulás egyik fénypontja, ahol hosszabb megállónk alatt lehetőség nyílik a vallási skanzen bejárására is. Az épületegyüttes, mely magába foglal több templomot, harangtornyot, kápolnát, szentélyeket és különböző lakóépületeket, a tájba harmonikusan illeszkedve mutatja be a helyi, nevezetes faépületek építészeti elemeit és jellegzetességeiket. A vallási központ bejárása után, a barcánfalvi kapu alatt eltekerve, továbbhaladunk a folyóparton egy erdőkkel tarkított szakaszon 15 km-en, míg Rozália falu határában, a következő fatemplomnál ismét megpihenünk. A “Sf. loan Botezatorul” egy újabb építéső fatemplom, a munkálatai 2007-ben befejeződtek, ám egy 2016-os tűzvészt követően teljesen újra kellett építeni. A rövid megálló alatt a templom kapujának épületében egy toronyba felkapaszkodva lehetőség nyílik a táj megcsodálására.

Nem kell sokat tekerni, míg Rozália falu központjában, ismét megállót, uzsonnaszünetet tartunk a helyi kávézó teraszán. Nem messze bolt is található, pótolhatjuk készleteinket. 

A következő megálló a 8 km-re található Izakonyha, amely román nevét Bogdan máramarosi vajdáról kapta, aki a falu fölötti dombon található várából indult el Moldva meghódítására 1359-ben. A vár romjai mai napig megtalálhatóak a faluhoz közeli erdőben, sűrűn benőve. Itt szintén csak érdekességképp, a falu központjában szemügyre vehetünk egy régi és egy új építésű máramarosi templomot egymás mellett. A főleg betonból készült, kívül is élénken díszített görög-katolikus templom árnyékában szintén impozáns méretű régi fatemplomot csodálhatunk meg. 

Innen kezdődik a túra talán legnehezebb szakasza, mely 300 m szintemelkedéssel jár, egy csupán 4 km-es távon. A kicsit emelkedősebb, utolsó pár kilométert magunk mögött hagyva, megérkezünk a túra célpontjához, a szintén Bogdan vajdáról elnevezett kilátóhoz, ahonnan az egész völgy látványa elénk tárulkozik. Az ebédszünet közben itt lehetőség adódik csoportkép készítésére is.

Hosszabb pihenőnk után, ugyanazon az útvonalon haladunk vissza a táborba 30 km-en, azonban Barcánfalva előtt letérünk a főútról, és az utolsó 10 km-t egy kicsit módosított útvonalon tesszük meg Mikolapatak irányába. Természetesen az érintett falvak bármelyikében kedv szerint kisebb pihenőket, megállókat tartunk majd. 

Hasznos linkek:

Felsőkálinfalvi fatemplom részletes leírása:

https://maramures.culturamm.ro/biserica-de-lemn-adormirea-maicii-domnului-din-calinesti-susani/

Bârsanai kolostor rövid leírása:

https://kirandulastippek.hu/maramaros/barcanfalvi-kolostor

Izakonyha, Bogdan vajda vára:

https://varak.hu/latnivalo/index/2810-Izakonyha-Bogdan-vajda-vara/

További túrák