23b. Biciklis körtúra a Gutin-hegységben (kerékpártúra)

Vándortábor – Budfalva – Lovarda (kávészünet) – Chendroaiei-láp – Bréb (kávészünet) – Hotinka – Vándortábor

36 km

6 óra

Közepes

840 m

840 m

részletek

23b. Biciklis körtúra a Gutin-hegységben (kerékpártúra)

Túra részletei

Útvonal: Vándortábor – Budfalva – Lovarda (kávészünet) – Chendroaiei-láp – Bréb (kávészünet) – Hotinka – Vándortábor

Kategória: biciklis túra

Indulás: 09:00

Minősítés: Közepes

Távolság: 36 km

Teljes szintemelkedés: 840 m

Teljes szintereszkedés: 840 m

Kötelező felszerelés: Kerékpár (MTB/Trekking terepgumival), bukósisak, pótbelső, fejlámpa, biciklilámpa, élelem és 1 kulacs víz

Ajánlott felszerelés: napszemüveg, napvédő krém, kullancs elleni szer, biciklis kesztyű

Napok: csütörtök

Megjegyzések: Fontos, hogy a bicikli széles kerekekkel, váltóval és jó fékekkel legyen ellátva. A terep nem technikás, de fizikai erőnlétet igényel. Biciklikölcsönzésre lehetőség nincs.

Túravezető elérhetősége:

Túravezetők

ViragArtur
Virág Artur
ViragDiana
Virág Diana
ViragHajnal
Virág Hajnalka

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Leírás

23b. Biciklis körtúra a Gutin-hegységben (kerékpártúra)

Bréb község és az őt körülvevő medence varázsa/értéke a nyilvánvaló adottságokon túl az ember hagyományos együttélése a természettel. Ez az életforma sajnos Európában már csak nyomokban tapasztalható, mert az ipari termelés, az intenzív mezőgazdaság már uralkodóvá vált, de itt még elég reprezentatív szinten megtalálható, és így ez a tudástár hála Istennek megőrizhető az utókornak.

         A helyi legenda azt tartja, hogy Károly angol királynak háza van/volt Brében, a valóságban “csak” támogatott egy alapítványt, amelyik idős házakat restaurált, és az egyiket meg is látogatta, illetve egy kóstoló erejéig vendégül is látták. Igény esetén egy rövid kitérővel megtekinthetjük kívülről e házikót.

         A terep, amire számítani kell: aszfaltos út, erdei út, erdei ösvény, mezei ösvény és sziklás út. A táborból indulunk, 450 m tengerszint feletti magasságból, a fő úton jobbra indulva mindjárt egy kis emelkedővel kezdünk.  Felérünk Aknasugatag területére, ahol jobbra fordulva Budfalva község fele haladunk tovább.  Kb. 5 km és 150 m mászás után festői panorámában lesz részünk, rálátunk Bréb községre az őt körülvevő rendezett kaszálókkal, illetve átellenben a Kakastaréj vonulatára, mely remek fotózási lehetőséget ad innen.

         Tovább haladva rövid ereszkedő után elérjük Budfalvát, majd újra mászunk, mígnem elérjük a Casa Pascu nevezetű lovardát/vendéglátóhelyet, ahol egy jól megérdemelt kávét, üdítőt fogyasztunk el, mivel már 10,4 km-t és 380 m szintet teljesítettünk.

         Pihenő után pár száz méterrel máris az antigravitációs dombhoz érünk, ahol bringáink az emelkedőre maguktól felgurulnak! 🙂 Ennek megörülve további 4,5 km-t illetve 250 szintet tudunk le, ahol is véget ér az aszfaltos jó világ, és letérünk a műútról egy erdei útra. Hogy érzékeljük az aszfalton való mászás luxusát az erdei úthoz képest, továbbra is mászunk, de már csak 110 m egybefüggő szint marad. Elhagyva a patakot, az út gyakorlatilag 1000 m magasságban halad a Gutin-hegyoldalban az erdőn keresztül. Célunk a Chendroaiei tőzegláp lesz, ahol uzsonna, napozás a program.

         Itt gyakorlatilag a Kakastaréj alatt vagyunk, 350m a szintkülönbség. Sajnos ez biciklivel nem teljesíthető, így eltekintünk tőle. Szép időben kilátás nyílik a Sugatagi-medencére és Ukrajna hegyeire, ezért helyenként meg fogunk állni panorámaképeket és csoportképet készíteni.

         Egy órás pihenő után ugyanazon az úton, ahol odamentünk, visszajövünk 1 km-t, majd letérünk balra a völgybe az E8 piros vonallal jelzett turistaúton. Ez a szakasz a legmeredekebb, helyenként max. 20% körüli lejtővel. Mindenkinek fokozott figyelemmel kell ereszkednie. Bréb községig 8 km-en kb. 600 m szintet veszítünk, de nem haladunk gyorsan, nehogy túlmelegedjenek a fékek. Ezt a szakaszt már volt szerencsénk szakadó esőben is egy nyáron teljesíteni, az egyik legfelejthetetlenebb (pozitív) élményünk volt. Brébtől a táborig újra aszfalton haladunk, ez 4 km 60 m szinttel.

További túrák