23c. Biciklitúra a Mára-völgy körül (kerékpártúra)

Aknasugatag – Hoteni – Bréb – Gutin-hágó – Izvoare – Runc völgye – Runcu gát – Mara – Desești – Hărnicești – Hoteni – Aknasugatag

73 km

10 óra

Nehéz

1492 m

1492 m

részletek

23c. Biciklitúra a Mára-völgy körül (kerékpártúra)

Túra részletei

Útvonal: Aknasugatag – Hoteni – Bréb – Gutin-hágó – Izvoare – Runc völgye – Runcu gát – Mara – Desești – Hărnicești – Hoteni – Aknasugatag

Kategória: biciklis túra

Indulás: 08:00 óra

Minősítés: Nehéz

Távolság: 73 km

Menetidő: 10 óra

Létszámkorlát: 20 fő

Teljes szintemelkedés: 1492 m

Teljes szintereszkedés: 1492 m

Kötelező felszerelés: ajánlott jó állapotban lévő MTB trekking terepgumival, pót belső, sisak, kesztyű, fejlámpa, biciklilámpa, bicikliolaj, esőkabát, szemüveg, 2 kulacs víz bringán vagy hátizsákban.

Ajánlott felszerelés: powerbank, multitool, pumpa.

Napok: péntek

Megjegyzések: Nincs kerékpárkölcsönzés! Jó fizikai erőnlétben lévő bringások számára teljesíthető, nem sok technikás részre számíthatunk, viszont a hosszú menetidő próbára teheti az embert.

Túravezető elérhetősége: Cizma Zsolt – 0756 476 197

Túravezetők

CizmaZsolti
Cizma Zsolt

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Gutin gerinc

Leírás

23c. Biciklitúra a Mára-völgy körül (kerékpártúra)

A Mára völgye a Gutin-hegységben eredő kis folyó által kialakított terület. Érdekessége, hogy egyesek szerint a Máramaros elnevezés a Mára folyó nevéből ered. A Mára körül 3 védett terület is található: a Kakastaréj, Tatár-szoros és a Vlăşinescu-láp. A Gutin-hegység legmagasabb pontja a Nagy-Gutin-csúcs (Vârful Gutâiul Mare) 1448 méterével, nem messze tőle magaslik az emblematikus Kakastaréj (Creasta cocoșului), mely 1428 méter magas. Ezeket köti össze földrajzilag a Mára folyó, mely a Tatár-szorosból ered, és több kis patak (mint a Runc, Șigău, Hânțoaga) összefolyásának eredménye. 

A táborban biciklire pattanunk, és elindulunk a híres és látványos Bréb falu felé, ahol még nagyon sok régi, a máramarosi építkezési hagyományt őrző házikó látható. Innen kezdődik a napunk legnagyobb kihívása. Egy elég hosszú mászás áll előttünk, viszont a táj el fog minket varázsolni, és feledteti a fáradalmakat. Előttünk fog kikandikálni a Kakastaréj, a Nagy-Gutin és az Apostolok is.  

A Kakastaréj lábánál tartunk egy kis pihenőt, hogy szusszanjunk a kb. 1 kilométeres push-bike (biciklitolás) után. Ekkor már a nagy mászáson túlleszünk, és egy nagyon élvezetes, folyamatos fel-le haladó útszakasz kezdődik majd. Egy köves úton ereszkedünk kicsit, hátrahagyjuk a Kakastaréj védett területét, és az Ökör-mező felé haladunk. Itt szép kilátás vár minket, mivel az Ökör-mezőről látható a Mogosa-csúcs (Fekete-hegy), a Moski pálya és a şuiori sípályák is. Innen már csak egy rövid ereszkedő, és eljutunk a Gutin-hágóig. Itt egy rövid pihenőt és ebédszünetet tartunk.

 Picit aszfalton is gurulunk, így jutunk el a forrásligeti (Izvoare) Poiana Soarelui-ig. Itt is szép kilátás vár minket, lápos terület és fenyves vesz körül minket, a terület egykor nagyon népszerű sátorozóhely volt. Utunk során a Rozsály-csúcs aljában haladunk. Innen egy hosszabb út vár minket a Runc folyó völgyében. Mikor a  gerincre érünk, ellátunk egészen a Máramarosi-havasokig. A Lápos-hegység és akár a Radnai-havasok is láthatóak innen egy szép derűs napon. A Tatár-szorosig már csak ereszkedünk, megtekintjük az impozáns Runc-gátat, ami egy másik látványossága a Mára völgyének. Márába érkezve aszfalton haladva jutunk vissza a Vándortáborba, és kalandunk véget ér, viszont egy emlékezetes és eseménydús napban volt részünk.

További túrák