5. Kis-Köves (Pietrosul Oasului) túra a Kőhát-gerincen (Gutin-hegység)

Blidari (Kőbánya) – Szőcs-tisztás – Cigány-forrás – Cigány-csúcs – Kis-Köves – Köves-bérc – Malek-sziklák – Băița (Láposbánya)

19.5 km

7-8 óra

Nehéz

900 m

1100 m

részletek

5. Kis-Köves (Pietrosul Oasului) túra a Kőhát-gerincen (Gutin-hegység)

Túra részletei

Útvonal: Blidari (Kőbánya) – Szőcs-tisztás – Cigány-forrás – Cigány-csúcs – Kis-Köves – Köves-bérc – Malek-sziklák – Băița (Láposbánya)

Kategória: gyalogos túra

Indulás: 7:00

Minősítés: Nehéz

Távolság: 19.5 km

Táv busszal: 61 km + 62 km

Menetidő: 7-8 óra

Létszámkorlát: 45 fő

Teljes szintemelkedés: 900 m

Teljes szintereszkedés: 1100 m

Kötelező felszerelés: túrabakancs, esőköpeny

Ajánlott felszerelés: túrabot, kullancsriasztó

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Megjegyzések: nagyrészt jelzett túraútvonal, hosszú, 1100 méteres szintereszkedés, rövid sziklás, köves szakasz

Túravezető elérhetősége: 0752296166 (Kovács Kuruc J. Szabolcs)

Túravezetők

Kovács-Kuruc-Andrea
Kovács Kuruc Andrea
Kovács-Kuruc-Szabolcs
Kovács Kuruc Szabolcs
Matyiku-Marton
Matyiku Márton
Matyiku-Tamás
Matyiku Tamás

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Leírás

5. Kis-Köves (Pietrosul Oasului) túra a Kőhát-gerincen (Gutin-hegység)

A Kis-Köves Szatmár megye legmagasabb pontja, 1200 m magas csúcs, mely Szatmár és Máramaros megyék hatarán fekszik, földrajzilag a Gutin-hegység Kőhát tömbjéhez tartozik.

Vulkanikus eredetű, így kőzettanilag és formavilágában is a Rozsály (Ignis)–Gutin–Széples (Cibles)–Kelemen-havasok vulkáni hegyvonulatához tartozik. Erről árulkodnak a különleges formájú sziklaleszakadások, alakzatok is, ilyen például az Avasi szfinxnek (Sfinxul Oașului) is nevezett sziklaképződmény, mely pont a csúcs alatt helyezkedik el.  A vulkanikus múltat legjobban a rétegesen elhelyezkedő andezitkőzet szemlélteti, mely a láva folyása és megszilárdulása folytán keletkezett. A csúcsról az idei évben átadott 2,1 km hosszú sípálya indul, melynek felvonóépítménye épp a csúcson található.

Északról az Avasi-hegység, keletről az Ignis (Rozsály), délről a Szamos völgye, nyugatról a Szatmári-sík határolja. A Szatmári-síkból kiemelkedve az első 1200 métert elérő csúcs.

Túránk Blidari (Kőbánya) településről indul, ahová busszal fogunk eljutni az aknasugatagi alaptáborból. A Lostriţa és a régi pisztrángost, ezután a fő utat elhagyva balra térünk le , a Borz kőhőz vezetö kék jelzésen esünk neki a mászásnak. Egy kilométer után elhagyjuk a jelzést és egy erdei úton folytatjuk, az elején lankásabban, majd egyre meredekebben vezet felfelé az út, mely a gerinc alatt patakmederben folytatódik és azt egy keskeny ösvényen érjük el. 6 kilométeren belül 600 méter  a szintemelkedés . Az első komolyabb megálló a Szőcs-tisztáson lesz (1054m), ahol elérjük a hegység főgerincét. Útközben különböző formájú sziklaképződményekkel találkozunk. Itt balra, a gerincen indulunk tovább a Cigány, illetve a Kis-Köves (Köves-bérc) irányába a piros sáv jelzésű ösvényen. A következő megálló a Cigány-csúcs alatti forrás, ahol vízvételi lehetőség adódik. Innen megmásszuk a Cigany csúcsot (1186 m). Lombhullató erdőben vezet utunk. A következő megálló a Kis-Köves (Köves-bérc) csúcsa, mely túránk legmagasabb pontja. Tiszta időben páratlan látvány tárul elénk, minden irányban végtelen erdőtenger hullámzása látható, majd mögöttük a Kányaházi-tó, Mike-csúcs, Cigány-csúcs,  Igniş-tető (Rozsály), Kakastaréj, Nagy-hegy–Gutin–Cibles (Széples) hármas kúpja, legtávolabb pedig még  a legmagasabb Radnai- és Máramarosi-havasokbeli, pl. a Pop Iván csúcsai és gerincei is feltűnnek, illetve nyugaton a Szatmári-síkot és a Szamos völgyét is felfedezhetjük. Ezután egy rövid kitérőt teszünk a csúcs alatt található sziklaalakzatokhoz. A csúcsról kezdődik a Malek-sziklák érintésével a hosszú ereszkedés Băița (Láposbánya) irányába, a piros kör jelzésen. Az elején elég meredeken, itt még egy vizvételi lehetőség adódik, majd fiatal erdőn, több patakocska völgyén keresztül jutunk le a Băiţa völgyébe, majd Băița településre, ahol a majdnem 20 kilométeres túránk végződik.

A túra fő attrakciói a vulkanikus eredetet bizonyító andezit sziklaleszakadások, a Kis-Köves-csúcson elénk táruló körpanoráma, az Avasi szfinxnek nevezett sziklaképződmény, a Cigány-csúcs alatti sziklaperem gyönyörű kilátással, völgyek, lefelé siető patakok.

További túrák