6. Tomnatic-Paltinu túra a Máramarosi-havasokban

Paltin erdészház – Tomnatic-csúcs – Paltin-csúcs és vissza

14.9 km

7-9 óra

Nehéz

1188 m

1191 m

részletek

6. Tomnatic-Paltinu túra a Máramarosi-havasokban

Túra részletei

Útvonal: Paltin erdészház – Tomnatic-csúcs – Paltin-csúcs és vissza

Kategória: gyalogos túra

Indulás: 8:00 óra

Minősítés: Nehéz

Távolság: 14.9 km

Táv busszal: 60 km + 60 km

Menetidő: 7-9 óra

Létszámkorlát: 37 fő

Teljes szintemelkedés: 1188 m

Teljes szintereszkedés: 1191 m

Kötelező felszerelés: túrabakancs, esőköpeny, hosszúnadrág, fejfedő, kullancsriasztó, víz, uzsonna

Ajánlott felszerelés: naptej, túrabot

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Megjegyzések: Juhnyájjal való találkozás nagyon valószínű

Túravezető elérhetősége: 0745314345 (Adam Attila-Zoltán)

Túravezetők

Adam-Attila-Zoltan
Ádám Attila Zoltan
Bojoga-Imelda-Maria
Bojoga Imelda Mária

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Tomnatic nyereg háttérben a Nagy Köves csúccsal

Leírás

6. Tomnatic-Paltinu túra a Máramarosi-havasokban

A Máramarosi-havasok vagy helyenként Csornahorai-havasok (ukránul: Мараморошський масив, románul: Munţii Maramureșului) hegység az Északkeleti-Kárpátok külső vonulatában, Ukrajna és Románia területén. A Tiszától a Borsai-hágóig (1416 m) húzódik 70 km hosszan. Legmagasabb csúcsai a Fehér-Tisza forrásvidékén lévő Hoverla (2061 m), amely egyben Ukrajna legmagasabb pontja, a Pop Iván (1938 m) a román-ukrán határon, a Várkő (1961 m) és a Toronyága (1927 m). Az éghajlat hűvös és nedves, melynek következtében a folyóvizek hozama nagy és viszonylag állandó.

A Máramarosi-havasok a vízválasztó a Tisza, valamint Szeret, a Prut és a Dnyeszter vízrendszere között. Északnyugat–délkeleti csapásirányú gerince 1600–1800 méter magas, az erdőhatár fölé emelkedik.

Tipikus gyephavas, kevés rajta a sziklakibúvás. Alacsonyabb részeit ma is kiterjedt erdőségek borítják. A hegység a legutóbbi jégkorszak idején csak kis mértékben jegesedett el.

A táborból busszal kb. egy-másfél óra alatt jutunk el gyalogtúránk kiindulópontjához, a Paltinu erdészházhoz. Ettől a ponttól a Tomnatec (Hutiuteanca) völgyén haladunk felfelé egy régen piros háromszöggel jelzett turistaúton. Kb. két kilométer gyaloglás után utunk elválik a Tomnatec völgyétől, innen még 2 km-en át követjük a régi piros háromszög jelzést, ami a Tomnatec-nyeregbe (1087m) vezeti majd utunkat. Túránk ettől a ponttól északi irányba fordul, egy régen sárga sávval jelzett turistaúton haladunk majd a Tomnatecu-Sehleanu-nárciszmezőre, ahol már kezd kinyílni a kilátás túránk céljára, a Paltinu-csúcsra (1711 m). Túránk egy rövid, de vadregényes erdős szakasszal folytatódik, ezután kiérkezünk az alpesi legelőre, itt le fogunk térni a régi sárga sávval jelzett ösvényről, és megmásszuk a Paltinu-csúcsot (1711 m), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Pop Iván-csúcsra, a Serban-csúcsra és a Máramarosi-havasok gerincére. A visszafelé vezető utat, a régen sárga sávval jelzett úton haladva tesszük meg a Poiana plaiului legelőn keresztül, meredek ereszkedéssel visszaérve a Paltinu erdészházhoz, ahonnan busszal visszautazunk a táborba.

További túrák