7. Gutin-gerinc túra

Neteda-hágó – Apostolok (Kis-Gutin) – Nagy-Gutin – Kakastaréj – Bréb – Hotinka – Vándortábor

21.5 km

7-8 óra

Közepes

480 m

1080 m

részletek

7. Gutin-gerinc túra

Túra részletei

Útvonal: Neteda-hágó – Apostolok (Kis-Gutin) – Nagy-Gutin – Kakastaréj – Bréb – Hotinka – Vándortábor

Kategória: gyalogos túra

Indulás: 8:00

Minősítés: Közepes

Távolság: 21.5 km

Táv busszal: 17 km

Menetidő: 7-8 óra

Létszámkorlát: 80 fő

Teljes szintemelkedés: 480 m

Teljes szintereszkedés: 1080 m

Kötelező felszerelés: túrabakancs, esőköpeny, hosszúnadrág, fejvédő, ivóvíz, élelem

Ajánlott felszerelés: naptej

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Megjegyzések: Kevés a szintemelkedés, de a sok ereszkedő megviselheti a térdeket. A gerinc széles, de a nagyon tériszonyosoknak kihívás lehet. Kutyabarát túra.

Túravezető elérhetősége: 0786187945

Túravezetők

Balogh-Szilard
Balogh Szilárd
Csenteri-Judit
Csenteri Judit
Kádár-Ferenc
Kádár Ferenc
Kádas-Csaba
Kádas Csaba
Nagy-Lehel
Nagy Lehel
Pajti
Pajti

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Gutin gerinc

Leírás

7. Gutin-gerinc túra

A Gutin-hegység (románul Munții Gutâi) a Keleti-Kárpátok belső vonulatában található a Vihorlát–Gutin-hegyvidékben. Hossza 45 km, legmagasabb pontja pedig a Gutin-csúcs (1447 m). 

A Gutin-hegység a Vihorlát–Gutin-hegyvidék egyik legkeletibb vonulata. Nyugati szomszédja az Avas-hegység, melytől az Avasújfalu és Técső közötti 583 m magas hágó választja el. Keleti szomszédja a Lápos–Széples-hegyvidék részét képező Lápos-hegység, határukat a Kapnikbánya és Budfalva közti 1039 m magas hágó alkotja. A Fenyő-hegy és a Rozsály-hegy közötti részét Kőhátnak is nevezik. A hegység déli lábánál helyezkedik el a Nagybányai szelídgesztenye-rezervátum.

A táborból egy rövid buszozással jutunk el a Neteda-hágóig. Az 1034 méteres magasságról induló túránk során felfedezhetjük a Máramarosi-medence festői vidékeit. A Neteda-hágótól felkapaszkodunk az Apostolokig (Kis-Gutin), majd tovább a Nagy-Gutin-csúcsig. Innen havasi jellegű gerincen haladunk majd tovább a Kakastaréjig. 

A Kakastaréjon való pihenést követően, megkezdjük az ereszkedést egy meredek köves terepen, majd az erdőt elérve utunk könnyebbé válik, és egy lankásabb területen haladunk tovább Bréb településig, majd Hotinka településig, ahonnan visszaérünk a táborba. 

Az Apostolok (Kis-Gutin-csúcs) a Máramaros megyei túrák egyik páratlan látnivalója. A hegycsúcsokról lekitekintve lenyűgöző panorámában lehet részünk a Máramarosi-medencére. A turistákat friss hegyi levegő és a természet csendje várja, miközben felfedezik a környező vidéket.

A Kakastaréj-csúcs 1438 méteres magasságával egy másik kihagyhatatlan állomás ezen a túrán. A hegytetőről gyönyörű kilátás tárul elénk, a környező természeti szépségek, a vadvirágok és zöldellő erdők lenyűgözik a túrázókat. A csúcs elérése lehetőséget ad a csendes pihenésre és a természettel való szorosabb kapcsolat kialakítására. Derült időben páratlan kilátás nyílik a Máramarosi-medence településeire, a Nagybányai-medencére, a Mogosa-csúcsra és a Rozsály-tetőre.

Hotinka település a természetbarátok paradicsoma, ahol az erdők és patakok összefonódnak, bőséges lehetőségeket kínálva túrázásra és pihenésre. A helyi flóra és fauna gazdagsága lenyűgöző élményt nyújt az arra járóknak.

További túrák