8. Fekete-hegy (Mogosa) túra

Tábor – Kapnikbánya – Mogosa-csúcs (Fekete-hegy) – Şuior cota 1000 – Kapnikbánya – Tábor

9.3 km

6-7 óra

Közepes

651 m

651 m

részletek

8. Fekete-hegy (Mogosa) túra

Túra részletei

Útvonal: Tábor – Kapnikbánya – Mogosa-csúcs (Fekete-hegy) – Şuior cota 1000 – Kapnikbánya – Tábor

Kategória: gyalogos túra

Indulás: 8:00 óra

Minősítés: Közepes

Távolság: 9.3 km

Táv busszal: 45 km + 45 km

Menetidő: 6-7 óra

Létszámkorlát: 50 fő

Teljes szintemelkedés: 651 m

Teljes szintereszkedés: 651 m

Kötelező felszerelés: túrabakancs, esőköpeny

Ajánlott felszerelés:

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Megjegyzések:

Túravezető elérhetősége: 0752611294 (Burján Szilárd)

Túravezetők

Burján-Gergő
Burján Gergő
Burján-Szilárd
Burján Szilárd

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Panoráma a Bódi tóval

Leírás

8. Fekete-hegy (Mogosa) túra

Mogosa és a Fekete-hegy környéke a Gutin-hegység Felsőbánya városától északkeletre eső turisztikai övezete Máramaros megyének, melyet nyáron túrázók, kirándulók, télen pedig leginkább sízők látogatnak. A csúcs a maga 1246 méter tengerszint feletti magasságával emelkedik a 730 méteren lévő Bódi-tó (amelyet a népnyelv Tündérek tavának is nevez) fölé a Gutin-hágó előtt. 

A Fekete-hegy csúcsa középen kissé kiemelkedik, a hatalmas kopárságot kevés fekete és vörös áfonya bokor tarkítja. Az antennáktól nyugatra találjuk a tető bővizű, tiszta forrását, mit alacsony kerítéssel próbáltak elkeríteni. A szinte lapos tetőről gyönyörű körpanoráma nyílik a környező hegycsúcsokra, közelebbi és távolabbi hegyvonulatokra. 

Busszal kelünk útra túránk kiindulási pontjához, a Summer Time Complex épületéhez, amely Kapnikbánya egy félreeső utcájában található, itt van a műút vége. A Mogosa-tető már itt úgy magasodik előttünk a maga 1246 méterével, mint egy óriás. A parkolóból elindulva kb. 1 kilométert megyünk köves úton, majd beérve az erdőbe, a sárga sávval jelzett ösvényre térünk rá, amely több helyen komoly emelkedőt állít elénk. Az ösvény néhány helyen erdészeti úttal is találkozik, de többnyire csak keresztezik egymást. A lombhullató erdőt egy kisebb területen sűrű fenyőerdő váltja fel, sugarakra szűrve a fényt.

Az első nagyobb tisztás és egyben kilátási lehetőség a hosszú, helyenként meredekebb erdei ösvény után a Tarniţa Arsiţa-nyereg, amely 983 méteres magasságban található, ott térünk rá a piros kereszttel jelzett ösvényre, amelyen az emelkedő folyamatosan nyitja meg a teret az alattunk elterülő medence irányába. Az út kb. 1 km után újra visszatér az erdőbe, ahol a fiatal fák között néhány régről megmaradt faóriás kísér minket egészen a csúcsig, mely alatt a lombhullató erdő ismét fenyővel keveredik. Az erdőből kiérve már látszik a csúcs közelében az ég felé nyúló, Nagybányáról is látható tévétorony, mellette a rádió-közvetítőállomás alacsonyabb épülete, melyekig áfonyáson keresztül vezet az út. A Fekete-hegy csúcsa középen kissé kiemelkedő, hatalmas csupasz terület fogad minket odafenn. A csúcson egy kis pihenőt tartunk, és gyönyörködünk a tájban, a szinte laposra nyúló tetőről gyönyörű körpanoráma nyílik. Észak felé a Rozsálytól a Gutinig terjedő láncolat hullámzó hegycsúcsai látszanak. Háttérben a Máramarosi-havasok ködlenek. Északkeletről, egészen közel, a Gutin kiugró sziklacsodái merednek az ég felé, mögöttük a Radnai-havasok 2000 méter fölé emelkedő csúcsai. Délkeleten a Cibles hármas csúcsa, délre a Sátor-hegy elnyúlt koporsója látható, nyugaton a Bánya-hegy, s távolabb a nagybányai hegyek. A Fekete-hegy tetejét erdők veszik körül, oldalában kőoszlopos szfinxek. A kopár lapos rész észak, kelet és délkelet felé meredeken hajlik alá, s a mélyben jól látható a Bódi-tó tükre, délkeletre pedig a kapniki völgy hosszan elnyúló házsora.

A csúcstól lefelé érintjük a şuiori sípályát illetve a felvonót. Akik a Bódi-tótól indulnak fel, gyakran választják a libegőt a gyalogtúra helyett. A mogosai sípálya 2200 méter hosszú, és nehézségi fokát tekintve a nehéz kategóriába sorolható. A csúcsról még két hosszú sípálya is indul a sujori menedékházak felé. A felvonó kábelei között remek a kilátás az alattunk elterülő városra, majd kicsit lentebbről a Bódi-tóra és az üdülőövezet épületeire. Ez a rövid szakasz a şuior cota 1000-ig nincs jelölve, és egy elég meredek, izületeket komolyan igénybe vevő lejtő, melynek legfelső szakasza meredek szikla alatt visz el (ha az erdei ereszkedőt választjuk). A cota 1000-től térünk rá a kék sávval jelzett ösvényre, amely ismét kellemes, de esős időben helyenként sáros, vízátmosásos erdei terepen kísér le minket a kiindulási ponthoz, érintve néhányszor a Berbencioara-patakot. A parkolóba visszaérve ismét buszra szállunk, és irány a Vándortábor!

További túrák