10. Ökrök-völgyi körtúra

Barátka – Sebes-Körös partja – Ökrök-vízesés – Ökrök Köve-kilátó – Menekülők barlangja – Kopasz-domb – Barátka

20 km

8,5 óra

Közepes

565 m

565 m

részletek

10. Ökrök-völgyi körtúra

Túra részletei

Útvonal: Barátka – Sebes-Körös partja – Ökrök-vízesés – Ökrök Köve-kilátó – Menekülők barlangja – Kopasz-domb – Barátka

Kategória:

Indulás: 6:30

Minősítés: Közepes

Távolság: 20 km

Táv vonattal: 106 km

Menetidő: 8,5 óra

Létszámkorlát: 50 fő

Teljes szintemelkedés: 565 m

Teljes szintereszkedés: 565 m

Túradíj: 30 lej

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Túravezetők

Barna-Hajnalka
Barna Hajnalka
Erdei-Ferenc
Erdei Ferenc
Tolnai-Sandor
Tolnai Sándor
Wodinszky Zsolt
Wodinszky Zsolt

Térkép/magassággörbe:

Az Ökrök-völgyi vízesés koratavasszal – Kismihály Boglárka felvétele

Leírás

10. Ökrök-völgyi körtúra

Sztánán a táborhelytől az állomásig kb. 3 km gyaloglás vár ránk. Onnan vonattal utazunk kb. 106 km-t. Barátka (Bratca) vasútállomásán szállunk le.

Barátka egy kis falu a Partiumban, Bihar megyében, az Erdélyi-szigethegységben. A Királyerdő-hegység és a Réz-hegység között található, Remetelórév (Lorău) és Körösbánlaka (Bâlnaca) között, a Sebes-Körös jobb partján. Első említése 1435-ből származik, Brata néven. A Bánffy család sólyomkői uradalmának részét képezte, majd a Drágfiak birtokába került, de a Batthányi, a Bethlen és a Czepele család tulajdonában is volt. Jelenleg községközpont. Környékén több barlang is található, emiatt a barlangászok előszeretettel keresik fel a vidékét. Közelében a Miocén korból származó rinocérosz csontjai kerültek elő.

Barátkán az állomástól gyalog indulunk az aszfaltos főúton egy hídig, ami a Sebes-Körös fölött vezet át. A híd után eltérünk balra a piros ponttal jelzett turista útvonal irányába, még mindig aszfaltos úton bandukolva.

Elérve az utolsó házakat, a Sebes-Körös partján található filagóriához érünk, ahol rövid pihenőt tartunk, és falatozunk a magunkkal hozott elemózsiából.

Uzsonnázás után tovább indulunk. Innen az út emelkedni kezd az erdős terület irányába. A gyalogösvényen haladva, csodálatos erdei úton barangolunk tovább a fák árnyékának hűvösében. Körülbelül egy óra gyaloglás után az ösvényről letérünk az Ökrök-vízeséshez (Cascada Boiului), amit Czárán Gyula Karolina-vízesésként említ. A vízesést a patak mentén haladva közelíthetjük meg, egy keskeny erdei ösvényen át, a patakcsobogás andalító muzsikájának kíséretében. Átkelve néhol a patakocskán, elérjük a körülbelül 8 m magas zuhatagot, illetve az előtte található márványkádszerű medencét. A vízesés csodálatos látványt nyújt, főleg esősebb idő után, amikor a zuhatag gazdagon hull alá a sziklafalon. Érdemes kevés időt fotózásra szánni, és megörökíteni a vízesést, ami az Ökrök völgyének leglátványosabb részét képezi.

Fotózás után, ugyanazon az ösvényen haladva, visszasétálunk a patak mentén az eltérőhöz, és felfele kapaszkodunk az erdei úton, majd egy kisebb patak kövein egyensúlyozva, elhaladunk egy elhagyatott falusi házacska mellett. Az erdészlak mellett elsétálva, egy fenyőkkel keretezett útszakaszon keresztül elérjük a Menekülők barlangjához (Peștera Fugarilor) vezető letérőt. Itt hosszabb pihenőt tartunk, hogy mindenki elfogyaszthassa az ebédre becsomagolt elemózsiáját.

Az ebéd után, egy keskeny ösvényen keresztül érünk el a barlangig, miután libasorban haladunk lefelé a meredek lejtőn, ami fölé néhol sziklafalak magaslanak. Az ösvényen tanácsos nagyon körültekintően haladni, vigyázva a saját és a többi túratárs épségére is. A helybéliek szerint ezt a nehezen megközelíthető, fák és sziklák által elrejtett kicsi barlangot haramiák, illetve a törvényes hatóságok elől menekülők használták rejtekhelyként, itt húzva meg magukat a barlang védelmében. A barlangnál is van lehetőség fotózásra. A barlangtól visszakapaszkodunk a meredek lejtőn. Aki nem akar leereszkedni a barlanghoz, a pihenőhelyen lazíthat, amíg a többiek visszaérnek a barlanglátogatásból.

Innen tovább indulva, az ösvényen haladva megyünk az Ökrök Köve-kilátóig (Belvedere Pietrele Boiului). A sziklás kilátóra óvatosan felkapaszkodva, a csapat tagjai fényképeket készíthetnek az elénk táruló meseszép panorámáról. Itt nem javasolt kimerészkedni a sziklák szélére, mert a kilátó alatt mély szakadék tátong.

A kilátótól visszatérve az ösvényre, páfrányokkal övezett útszakaszon keresztül kimászunk a Kopasz-dombig (Belvedere Tipleu), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a vidékre, beleértve az Ökrök völgyét (Valea Boiului) is, amely a környék egyik legszebb völgyeként, festői tájaival vonzza a turistákat. Itt elidőzünk néhány percet, hogy aki szeretne, készíthessen fotókat.

A túra végéhez közeledve, tovább menetelünk a gyalogösvényen, leereszkedünk a Sebes-Körös partjára, hogy eljussunk a barátkai vasútállomásra. Innen vonattal utazunk vissza Sztánára, ahol a vonatállomástól gyalog sétálunk vissza a táborhelyre.

 

A leírást készítette: Barna Hajnalka

*Megjegyzés: a túra részleteinél megjelentetett távba beleszámoltuk a sátortábor – sztánai vonatállomás távot is (2×3 km), a menetidőbe pedig a plusz 1,5 órát.

További túrák