15. Fekete Ponor-tető

Körösfeketetó – Fekete-völgy – Seredos-vízkelet – Fekete Ponor-tető – Berettyó-vízkelet – Kisberettyó-vízkelet – Fekete Ponor-tető – Osoiele tanya – Körösfeketetó

20.5 km

9 óra

Nehéz

840 m

830 m

részletek

15. Fekete Ponor-tető

Túra részletei

Útvonal: Körösfeketetó – Fekete-völgy – Seredos-vízkelet – Fekete Ponor-tető – Berettyó-vízkelet – Kisberettyó-vízkelet – Fekete Ponor-tető – Osoiele tanya – Körösfeketetó

Indulás: 6:30

Minősítés: Nehéz

Távolság: 20.5 km

Táv busszal: 90 km

Menetidő: 9 óra

Létszámkorlát: 46 fő

Teljes szintemelkedés: 840 m

Teljes szintereszkedés: 830 m

Túradíj: 55 lej

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Túravezetők

balazs laszlo_web
Balázs László
Kiss János
Kiss János
Schuller-Brigitte
Schuller Brigitte
Torok-Janos
Török János
Turos-Arpad
Turós Árpád
vardai eva
Várdai Éva
Vigh-Gyongyi
Vigh Gyöngyi

Térkép/magassággörbe:

Túránk során gyönyörű kilátás nyílik a Vlegyászára (Vigyázó, Kalota-havas) – Ambrus Tibor felvétele

Leírás

15. Fekete Ponor-tető

Mai úti célunk a Fekete Ponor-tető 3 vízkelete: a Seredos (ami a Fekete-Körösbe torkollik), a Berettyó és a Kis-Berettyó. Ez utóbbi kettő a Berettyó vizét gazdagítja. A források vize fogyasztható, de MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE TESZI ezt!!!

Körösfeketetó nyugati végéből indulunk keleti irányba 150 méternyit a Fekete-völgyi (Valea Negrii) letérőig. Itt a Szarvas-hegy (903 m) impozáns magaslata köszönt a távolból. 2 km-t haladunk Picleu falurész lakott területén. Balra leválik egy erdei út a Száraz-völgyben (Secătura), s rögtön utána egy szerpentinekben gazdag makadámút, ami Körösfeketetó magasabb tanyavilágába (Negreni Culme) vezet. Jobboldalt a lombok mögött egy kisebb halastó húzódik meg.

Útvonalunk a völgyi utat követi annak végéig (3 km), ahol a Fekete-völgy patakán ugrálunk át a keleti partra. Mehetnénk a patak szurdokvölgyében is, de nagy valószínűséggel beáznának túrabakancsaink, ezért most ezt kihagyjuk, és keleti irányba teszünk egy háromszög alakú kitérőt, ami közel 100 m emelkedést jelent. Járt szekérútra érünk. Itt tartunk egy rövid pihenőt, majd visszaereszkedünk a völgybe. Elhagyott, füves úton emelkedünk a Seredos-vízkeletig, ahol negyedórás pihenő alkalmával feltöltjük vizes palackjainkat.

A Seredos vízkelettől az eddigi iránytól balra térünk. Van egy 100 m-es  BIZONYTALAN szakasz: a kövek mozognak lábaink alatt. Itt legyünk tekintettel egymásra, tartsunk 5 méteres távolságot egymástól, NE próbálkozzunk előzni, mert a kimozdult kövek veszélyesek lehetnek túratársainkra! A gerincre érve laza sétába kezdhetünk a már évtizedek óta kialakult egyszemélyes gyalogösvényen. Rövidesen kiérünk a Fekete Ponor-tetőre, ahol a csapat igénye szerint rövidebb vagy hosszabb pihenőt tarthatunk.

A Ponor-tető tulajdonképpen egy fennsík, telitűzdelve több tucat töbörrel, amelyeknek zöme száraz, csupán esős időben, meg hóolvadáskor „szippantják magukba” a vizet, hogy az majd a vízkeleteken kerüljön újból napvilágra. Nyílt területen haladunk, egy működő kőbányát, valamint művelt területeket kikerülve jutunk el egy ligetesen keresztül egy aszfaltos útra. Csupán keresztezzük ez utóbbit, s erdőben, saspáfránnyal benőtt tisztásokon ereszkedünk a Berettyó-forrásig. Innen tetszés szerint el lehet sétálni a Berettyó-vízesésig is, alulról megközelítve azt. Természetesen nyáron nem lesz olyan bővizű, mint a tavaszi időszakban. Itt tartjuk az ebédszünetet legalább fél óra erejéig.

A Berettyó-forrástól kimászva, újból keresztezzük az aszfaltos utat, ami a közelben eléri Tuszatelkét. Innen a piros pont jelzésen hűvös erdőbe érünk. Negyedóra teltével utolsó alkalmunk van víztartalékaink feltöltésére a Kis-Berettyó-forrásnál. Fiatalabb, majd közel évszázados erdőben érjük el ismét a Ponor-tetőt.

Rövid pihenő után nyílt területen haladunk kilométereken keresztül. Egy meredekebb ereszkedő után tőlünk jobbra, a gyümölcsfák mögött „Lac tanya” házai rejtőznek. Ha csupán rövid ideig is, de örvendünk a fölénk hajló lombsátornak. Osoiele tanyától aszfaltos úton poroszkálunk Körösfeketetó központjáig, ahol az élelmiszereket forgalmazó egységek hűtött nedűkkel kínálnak. Innen a busz Sztánára röpít.

 

A leírást készítette: Kiss Jani

Megjegyzés: Szerdán és csütörtökön Török János, Várdai Éva és Schuller Brigitte lesznek a túravezetők, pénteken Kiss János, Balázs László, Vigh Gyöngyi és Turós Árpád.

További túrák