21. Szilágyság 2

Sztána – Zilah – Zsibó (botanikus kert) – Almásgalgó (Sárkányok kertje) – Sztána

5 km

11 óra

Honismereti

részletek

21. Szilágyság 2

Túra részletei

Útvonal: Sztána – Zilah – Zsibó (botanikus kert) – Almásgalgó (Sárkányok kertje) – Sztána

Kategória:

Indulás: 7:00

Minősítés: Honismereti

Távolság: 5 km

Táv busszal: 150 km

Menetidő: 11 óra

Létszámkorlát: 48 fő

Túradíj: 65 lej

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Túravezetők

Jancso-Erik
Jancsó Erik
Szocs Miklos_web
Szőcs Miklós

Térkép/magassággörbe:

A Sárkányok kertje egy természetvédelem alatt álló sziklaképződmény-sorozat, amely 32,5 hektár területen fekszik – Vassy-Kása Tünde felvétele

Leírás

21. Szilágyság 2

A táborból autóbusszal indulunk, az Almás völgyén lefelé Almásszentmihályig (Sânmihaiu Almașului), ahonnan a Meszes-hegység alatt folytatjuk utunkat. Ezután beérkezünk Vaskapuba (Poarta Sălajului), innen kezdődik az 1876-os megyésítéskor alapított Szilágy vármegye, amelyet az egykori Kraszna, Közép-Szolnok és Szolnok-Doboka vármegye egy részének egyesítéséből létesítettek. A Meszes gerincén húzódott a Római Birodalom északnyugati gyepűvonala (limes Dacicus Porolissensis) Kr. u. 106–271 között. A Szilágyság latin neve „Sylvania”, és állítólag innen nevezték később Erdélyt Transsylvaniának (= Szilágyságon, azaz erdőn túli területnek). A Szilágyság a Partium részeként évszázadokon át hol az Erdélyi fejedelemséghez, hol a királyi Magyarországhoz tartozott.

A Meszesen leereszkedve megérkezünk Zilahra (Zillenmarkt/Zalău), amely Szilágy megye székhelye. Oklevél 1150-ben említi először „Zyloc” néven, amely övet jelent (amibe a fegyvert dugták). Itt körülnézünk a központban, megtekintjük az árvízi hajós, báró Wesselényi Miklós szoborcsoportját (Fadrusz János, 1902), a Vigadó épületét (1895–1899), az angyalszobros artézi kutat, a házat, amelynek 1714-ben szállóvendége volt XII. Károly svéd király (emléktábla), a (volt) Wesselényi Református Kollégium épületét (1902–1903, ennek elődjébe járt és itt érettségizett nagy költőnk, Ady Endre 1892–1896 között). Ezután a megyei múzeumba megyünk, amelyet 1951-ben alapítottak az egykori helyi iparosok házában és megtekintjük a termeit. Innen átsétálunk a református templomba, amely többszörös átépítése után 1907-ben kapta mai alakját, barokk tornya 1797-ből való. A templom udvarán megcsodálhatjuk Fadrusz János Töhötöm szobrának a másolatát (az eredeti nyomtalanul eltűnt).

Busszal folytatjuk utunkat Zsibóra (Siben/Jibou), amely Szilágy megye egyik városi rangú települése a Szamos bal partján. Oklevél 1387-ben említi először „Sybotheleke” néven, a helynév alapjául szolgáló személynév német eredetű. A település és környéke 1585-től a XIX. század második felének a közepéig a Wesselényi család birtoka volt. Itt megtekintjük a református templomot, amely középkori alapokon épült és 1749-ben nyerte el a mai alakját. A templomudvar bejáratánál áll ifj. Wesselényi Miklós egészalakos szobra (Sepsi József, 2004).

A templom megtekintése után felsétálunk a botanikus kertbe. Itt áll az eredetileg barokk stílusban épített Wesselényi kastély, amelynek elődje 1778–1807 között épült és kezdetben négy sarokbástya díszítette, mai alakját az 1830-as években kapta, klasszicista elemekkel kiegészítve. 1849. augusztus 25-én a kastély udvarán tette le a fegyvert Kazinczy Lajos, miután értesült a világosi fegyverletételről. A kastélyépületet egykor angolkert vette körül, amelynek utódjaként méltán nevezhetjük a mai botanikus kertet. A botanikus kertet Vasile Fati biológiatanár alapította (1968–1970), napjainkban közel 30 hektár terjedelmű, több szektoros, állománya csoportosítva van növény-földrajzilag, ökológiailag, genetikailag, dendrológiailag, melegház-rendszerileg, gyűjteménye több mint 5000 fajt számlál a világ minden tájáról, melegháza kupolásan kiképzett. A botanikus kert meglátogatása feledhetetlen élmény nyújt minden látogató számára.

Zsibóról utunk továbbvezet az Almás völgyén felfelé és az Almásgalgó (Gâlgăul Almașului) melletti Sárkányok kertjébe (Grădina Zmeilor) látogatunk. Ez egy természetvédelem alatt álló sziklaképződmény-sorozat, amely 32,5 hektár területen fekszik. A sziklaalakzatok felszíni erózióval jöttek létre, igen változatos és bonyolult mintázatokat alkotva. Ezek alakja változatos, vannak itt torony, oszlop, kúp, gúla, gomba, ember- és állat alakú tömbök, amelyeknek a magassága helyenként a 20 m-t is eléri. A mellettük levő domboldalon többfelé suvadásos nyomokat láthatunk. Innen élményekkel telve buszozunk vissza a táborba az Almás völgyén felfelé haladva.

 

A leírást készítette: Szőcs Miklós

*Figyelem! A honismereti kiránduláson belépődíjak is lesznek, amit majd a túravezetőnek kell kifizetni a túra reggelén.

Belépők ára

Zilahi múzeum: felnőtt 12 lej, nyugdíjas és gyerek 6 lej.
Opcionális: háromdimenziós film (2 db), speciális szemüveget adnak hozzá: felnőtt 25 lej, nyugdíjas, gyerek 14 lej.

Zsibói botanikus kert: felnőtt 20 lej, nyugdíjas és gyerek 10 lej

További túrák