18. Kapusi-szoros 

Bedecs – Kapus-patak völgye – Kiskapus

12.5 km

7 óra

Közepes

120 m

részletek

18. Kapusi-szoros 

Túra részletei

Útvonal: Bedecs – Kapus-patak völgye – Kiskapus

Kategória:

Indulás: 8:30

Minősítés: Közepes

Távolság: 12.5 km

Táv busszal: 60 km

Menetidő: 7 óra

Létszámkorlát: 48 fő

Teljes szintemelkedés:

Teljes szintereszkedés: 120 m

Túradíj: 45 lej

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Túravezetők

Névtelen terv
Lukács József

Térkép/magassággörbe:

A kapusi szoros – Cosmin Giurgiu felvétele

Leírás

18. Kapusi-szoros 

A Kapus-patak szorosa (reklámszöveg)

Üdvözöllek, kedves túraprogramot böngésző látogató!

Mivel eljutottál az EKE Vándortábor programajánlatának eme pontjához, joggal feltételezem, azt keresed, hogy te, vagy te és a családod milyen túrát is válasszatok a tábori túrák közül.

Gondolj arra, hogy a tábort a nyár derekán szervezzük. Meleg lesz, nagyon meleg! Kánikula.

Miután a meleg és a zajongó szomszédok miatt egész éjszaka álmatlanul hánykolódtál a sátradban, felkelsz és készülődsz túrázni menni. Amennyiben honismereti túrára iratkoztál fel, sok folyadékot vegyél magadhoz. Legalább tíz órán át utazol jó esetben légkondis buszban. Ha gyalogos túrára iratkoztál fel, lásd látnoki szemeid előtt, amint verejtéktől csatakosan, levegő után kapkodva próbálod tartani a lépést a kolozsvári túravezetővel, aki már fél éve edzi magát, hogy úgy vezesse le azt a 20-30, vagy ki tudja hány kilométeres, völgyek fenekéről a felhők magasságába emelkedő kirándulást, hogy te nehogy megelőzd őt.

Tetszik ez a perspektíva?

Ha nem, akkor jó hírem van számodra!

Van remény, van alternatíva, van más ajánlata is a Vándortábor programjának!

Igen, a Kapus-patak szorosa.

Szeretnél keveset utazni autóbusszal? Szeretnél úgy túrázni, hogy a legtöbbet ereszkedj? Szeretnéd, ha a túra nem lenne túl hosszú? Szeretnél a nagy kánikulában egész nap csobogó patak hűs vizében mászkálni? Szeretnéd, ha 500 méteres tengerszint feletti magasságban olyan fenyőerdő venne körül, mint amilyen az 1000 méter fölötti magasságokra jellemző? Szeretnéd, ha végre elmondhatnád magadról, hogy te az igazi Kalotaszegen túráztál és nem Mócopotámiában vagy a Szilágyságban? Szeretnéd, ha olyan túravezetővel mennél, aki utál sietni és nagyon sokat tud mesélni neked?

Ha igen, akkor válaszd a Kapus-patak szorosán átvezető túrát!

A kirándulás a következő forgatókönyv szerint zajlik majd:

Nem indulunk túl korán. Miután nyugodtan megettük a reggelinket és elkortyoltuk a kávénkat, végignézve, mint kapkodnak a nehéz, emberpróbáló túrákra hajnalban induló túratársak, mi is összeszedjük magunkat. Kerek 23 kilométert utazunk Sztánáról Bedecs faluba.

A buszról a falu központjában szállunk le. Hozzávetőlegesen 630 méteres tengerszint feletti magasságból indulunk keleti irányba. Gyalogosan folytatjuk utunkat. Ereszkedve, nehogy megerőltessük magunkat már a túra elején. Végre részt vehetsz egy olyan túrán, ahol csak ereszkedni kell. Azt is keveset. Kb. 10 km táv során 630 méterről 500 méterre. Keskeny, aszfaltozott utcákon indulunk, és megyünk a falu széléig, tyúkokat kerülgetve. Ott elérjük a természet lágy ölét, ahogyan a költő mondaná, ha velünk tartana. Mikor elfogy az aszfalt, majd a rövid földút is, ott fogunk állni a csobogó patak partján, a harmatos gyepen. Két lehetőség áll majd előttünk: vagy jobbra tartunk és a fenyőerdőbe kapaszkodó úton megyünk tovább, hogy megkeressük a vadonban Bedecs ősvárát, vagy a patak partján vezető ösvényt követjük. Mivel vigyázunk arra, nehogy időnap előtt kifárasszuk magunkat, no meg azért, mert szebb, mi a patak partján megyünk tovább. Az ősvárat máskorra halasztjuk, az egyik pihenőhelyen hosszasan el lesz magyarázva, hogy pont annyit látni a várból, mint amennyit tudni róla.

Mindjárt az elején utunkat állja a patak. A szó szoros értelmében. Vagyis muszáj belemenni a vízbe. Ha nagy lesz a szárazság, kevés víz lesz a mederben, tehát csak lábszárközépig kell belegázolni. De ha sok eső lesz júliusban, vagy felhőszakadás lesz a tábor napjaiban, akkor … A túlparton kilépünk a vízből és továbbmegyünk. Ezt a műveletet sokszor, úgy kéttucadszor megismételjük a nap folyamán. Tehát túrabakancsban nem érdemes elindulni, mert a Kapus-szoros túrája után a bakancs egy hétig fog száradni. Mindenki olyan lábbelivel induljon el, amellyel vízben tud járni. Például túraszandálban vagy olyan zárt cipőben, amelyet többet nem fog használni a tábor alatt. Komoly figyelmeztetés: a patakot nem lehet kikerülni, vannak szakaszok, ahol könnyebb a vízben gyalogolni, mint gázlót keresni.

A Kapus-patak hozzávetőlegesen nyolc kilométer hosszan folyik erdős, helyenként sziklás hegyoldalak közé szorítva. Számos kőzettípus található itt, tehát örvendhet majd a geológiára kíváncsi természetjáró. A völgy mélyén tisztások sorozatát fűzi össze a csobogó patak. Helyenként, nagyobb sziklák lábánál lelassul, mélyebb lesz, nagy örömére azoknak, akiknek értelmét ellenállhatatlanul el szokta borítani a vízbe köveket dobálás késztetése. Aki szeretne megmártózni a sziklák alatti gübbenőkben, az hozzon fürdőruhát magával.

A szoros oldalait borító fenyőerdőknek köszönhetően az az érzésünk lehet, mintha 1000-1200 méter tengerszint fölötti hegyvidéken járnánk. De nem csak fenyőt látunk majd, megtalálhatóak itt a lombhullató erdőt alkotó fafajták, a tisztásokon méteres fű, 1,80 méter magas csalán, és általában minden olyan növény, amely szúr, csíp, vág és szenvedést okoz. Tehát örvendhet a botanika iránti szenvedélyét szemérmetlenül megmutató turista is. Ezért bölcs és tapasztalt túravezetőként ajánlom, hogy a kedves túrázók hosszú nadrágban jöjjenek, a szandált pedig stílusosan hosszú szárú zoknival vegyék fel. Nem másért, de a szenvedést nem csak a növények, de az állatok is okozhatják. A fűben minden megél: bögöly, szúnyog, kullancs. Medve még nincs…

A túra elején és végén településeket érintünk, amelyeknek igen szép és érdekes templomuk van.

Ezen a völgyön úgy sétálunk majd át, mint egy igazi akadálypályán. Közben pancsolunk, gyakran megállunk, hogy megvárjuk, míg 50 ember átjut egy-egy szűk helyen, vagy amíg a patakba esett pórul járt kicsavarja az ingét-nadrágját. Aztán valamikor délután elérünk a völgy túlsó végébe, Kiskapus faluba, ahol remélhetően várni fog az autóbusz, amely a sok pancsolástól felüdült, az élményektől feltöltődött, a csalántól összecsípett, a sok magyarázattól megokosodott, a legjobb program kiválasztásától öntelt társaságot visszaviszi a táborba.

Nagyon fontos!

  1. Az, hogy nincs szintemelkedés, és hogy csak 12 km a táv, ne tévesszen meg senkit. A túra jó fizikai kondícióban levő személyeknek javallott, akiknek nem gond gyalogolni a patak hideg vizében, a csúszós köveken, és át tudnak bújni a bozótos részeken.
  2. A túravezetőnek egy ideje gyengék az idegei. A tapasztalat szerint a legfőbb dolog, amitől kiakad, az az a túrázó, aki óriások által épített piramisokat, energiakapukat és rovásírásos barlangot keres Kiskapus környékén. Tehát ezt a témát kérjük mellőzni.

 

A leírást készítette: Lukács József

 

U.i. Ha valaki kételkedne a tájleírás pontosságában, nézze meg ezt a pár perces filmet, amely a Țara Călatei – Kalotaszeg Facebook-oldalon az alábbi link alatt található.

További túrák