14. Molnár Sándor emlék- és zarándoktúra

Falusugatag – Heliport (Kőhát-plató pereme, 1000m) busszal, innen gyalog: Róka-templom – Cigány-kő (1221m) – Strungi (Kőhát)-vízesés – Sugó-völgy

16 km

7-8 óra

Közepes

500 m

820 m

részletek

14. Molnár Sándor emlék- és zarándoktúra

Túra részletei

Útvonal: Falusugatag – Heliport (Kőhát-plató pereme, 1000m) busszal, innen gyalog: Róka-templom – Cigány-kő (1221m) – Strungi (Kőhát)-vízesés – Sugó-völgy

Kategória: gyalogos túra

Indulás: 08:00 óra

Minősítés: Közepes

Távolság: 16 km

Táv busszal: 11 km + 25 km

Menetidő: 7-8 óra

Létszámkorlát: 45 fő

Teljes szintemelkedés: 500 m

Teljes szintereszkedés: 820 m

Kötelező felszerelés: Víz

Ajánlott felszerelés:

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Megjegyzések: Vízforrás nincs.

Túravezető elérhetősége:

Túravezetők

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Leírás

14. Molnár Sándor emlék- és zarándoktúra

Túránk a tavaly decemberben fiatalon elhunyt Molnár Sándornak kíván emléket állítani, aki 13 éven keresztül irányította a Mária utat Csíkszeredában. Ő volt az, aki a járvány előtt meghonosította a zarándoktúra műfaját a vándortáborokban.

Úticélunk a Cigány-kő csúcsa a Kőhát-plató északkeleti peremén, alatta a Strungi (Kőhát)- vízeséssel. A Kőhát a bővebb értelemben vett Gutin-hegység része, ennek északi vonulata az Avas-hegység és a Máramarosi-havasok között. Jellemző rá, hogy központi része egy hatalmas kiterjedésű andezit fennsík, melynek szélein szurdokok, sziklafalak találhatóak, helyenként vízesésekkel, illetve víz által vájt szorossal. Csúcsai alig emelkednek ki az 1000 méteres átlagmagasságú platóból, a Plesca Mare 1291 méterével a ,,csúcstartó”. 

A táborból Falusugatagon keresztül busszal jutunk fel a Kőhát-platóra 1000 m magasságba. Innen észak felé indulunk a hatalmas andezit fennsík keleti peremén szekérnyomokon, ösvényeken, legelőszerű tájon, kevés árnyékkal, kevés emelkedővel. Így érjük el a Rókatemplom vagy Fekete-kő nevű első komolyabb sziklaképződményt, majd hamarosan kilátásban is lesz részünk a K-ÉK-re néző hegyoromról. Tovább követjük a plató peremét (É-ÉNY irányba), szinten maradva elhaladunk egy tőzegláp mellett, majd egy enyhe fel-le-fel hullámzással elérjük a Cigány-kő csúcsát (1221m). Szerencsés esetben pazar kilátásban lesz részünk északkeleti irányba: alattunk Aknaszlatina és Máramarossziget a köztük lévő Tisza-híddal, távolabb pedig a Máramarosi-havasok ukrán része, benne a hegység (és egyben Ukrajna) legmagasabb csúcsával, a Hoverlával (2061m). 

Innen enyhén visszaereszkedünk 1,3 km-t a platóról levezető kevés utak egyikéhez, majd ezt elhagyva a plató pereme alatt haladunk visszafelé. Egy meredekebb, de rövid emelkedő után elérjük a Kőhát-vízesést (románul Strungi = Szurdok), mely 20 méter feletti magasságból képez látványos vízfátylat az andezit tömbökön. Utunk innen helyenként meredeken vezet le az erdei fakitermelő úton a Súgó-völgybe. Itt vár ránk a busz, amely kb. 45 perc alatt visz vissza a táborba.

További túrák