2. Nagy-Köves (Pietrosu Mare) túra a Radnai-havasokban

Borsa – Schitul Pietroasa ortodox kolostor – Meteorológiai állomás – Mosolygó-tó (Lacul Iezerul Pietrosului) – Nagy-Köves (Nagy-Pietrosz, Pietrosul Mare, 2303 m) – Határ-csúcs (Culmea Hotarului, 1905 m) – Drágos-völgyi kutatóház (Casa Laborator, 1360 m) – Drágos-völgy – Majszín (Moisei)

17 km

9 óra

Nehéz

1320 m

1600 m

részletek

2. Nagy-Köves (Pietrosu Mare) túra a Radnai-havasokban

Túra részletei

Útvonal: Borsa – Schitul Pietroasa ortodox kolostor – Meteorológiai állomás – Mosolygó-tó (Lacul Iezerul Pietrosului) – Nagy-Köves (Nagy-Pietrosz, Pietrosul Mare, 2303 m) – Határ-csúcs (Culmea Hotarului, 1905 m) – Drágos-völgyi kutatóház (Casa Laborator, 1360 m) – Drágos-völgy – Majszín (Moisei)

Kategória: gyalogos túra

Indulás: 6:00

Minősítés: Nehéz

Távolság: 17 km

Táv busszal: 83 km + 76 km

Menetidő: 9 óra

Létszámkorlát: 39 fő

Teljes szintemelkedés: 1320 m

Teljes szintereszkedés: 1600 m

Kötelező felszerelés: esőköpeny, meleg hosszúujjú felső/széldzseki, túrabakancs/túracipő/ terepfutó cipő

Ajánlott felszerelés: túrabot, napszemüveg, napvédő sapka

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Megjegyzések: az útvonal részben sziklás, meredek ösvényen, helyenként kitett gerincen halad. Feltétel a jó fizikai kondíció, egészséges izmok és izületek, erős idegrendszer és szellemi állóképesség. Az 1600 m-es ereszkedés sem lebecsülendő!

Túravezető elérhetősége:

Túravezetők

Mark-Nagy-Janos
Márk-Nagy János
Szilagyi-Csongor
Szilágyi Csongor

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Mosolygó-tó

Leírás

2. Nagy-Köves (Pietrosu Mare) túra a Radnai-havasokban

A Nagy-Köves vagy Nagy-Pietrosz-csúcs (románul Vârful Pietrosul Rodnei) 2303 m tengerszint feletti magasságával a Radnai-havasok és a Keleti-Kárpátok legmagasabb hegycsúcsa. A Radnai-havasok főgerince kelet–nyugat irányban több mint 40 km-en húzódik, ebből északra rövid, meredek, délre hosszú, lankás mellékgerincek ágaznak le. Az egyik északi mellékgerincen található a Nagy-Pietrosz.

A Vándortáborból kb. 2 óra alatt autóbusszal közelítjük meg a hegységet. Gyalogtúránk a borsai Schitul Pietroasa elnevezésű ortodox kolostor parkolójából indul egy jelzetlen köves úton. Kb. 20-30 perc után becsatlakozunk a Borsáról a Nagy-Köves irányába tartó kék sávval jelzett túraútvonalba. Itt még mindig köves úton haladunk fenyőerdők, kaszálók, rétek és egyre szaporodó panziók között, míg el nem érjük a Radnai-havasok Nemzeti Park bejáratát. Itt eltűnnek az építmények, és a terep is intenzívebben emelkedik, először sűrű fenyőerdőben haladunk, majd kb. 2 km és 400 m szintkülönbség után alhavasi törpefenyves-borókás között a meteorológiai állomásig majd a Mosolygó-tóig. A tó partján megpihenünk, eszünk-iszunk, mert az igazi kaptató csak ezután kezdődik. A cserjék itt már elmaradoznak, és az egyre meredekebb hegyoldalon ösvényünk kígyózva kúszik fel a Pietrosz alatti nyeregig. Felérve kifújjuk magunkat, és egy rövid, nem túl megerőltető mászás után el is érjük a csúcsot.

A Nagy-Köves csúcsáról kiváló kilátás nyílik a vidékre. Északon a Máramarosi-havasok csúcsait csodálhatjuk meg, nyugatra a Cibles (Széples) hármas csúcsát, délre és kelet felé a Radnai-havasok csúcsait fogjuk megpillantani: a Nagy- és Kis-Bukulyt, a Puzdrát, a Nagy-Tejest, a Gargalót és ha szerencsénk van, és szép az idő, akkor akár az Ünő-kőt is. A csúcson újabb pihenőt tartunk, majd a hegy nyugati oldalgerincén jelzetlen, köves-sziklás, kitett ösvényen indulunk tovább. Eleinte enyhén ereszkedünk, több helyütt is sziklákba kapaszkodva kell lemásznunk. Később az ösvény meredekebben ereszkedik a Határ-csúcs előtti nyeregig. A csúcsot magát harántolva elkerüljük, és innen kényelmes ösvényen ereszkedünk a Román Akadémia volt kutatóházáig. Ott újabb rövid pihenőt tartunk, majd idős, érintetlen vegyes erdőben ereszkedünk le a Drágos völgyébe. Innen ismét köves úton haladunk a nemzeti park kapujáig, ahonnan pedig már csak pár száz métert kell az aszfaltozott úton haladni a ránk váró autóbuszig.

Túránk a Radnai-havasok Nemzeti Park egyik legszebb és legvadabb vidékén halad át, így a természetben való civilizált viselkedés minimum követelmény minden résztvevőtől. Ha csendesen viselkedünk, és ez még egy kis szerencsével is társul, jó eséllyel láthatunk zergét, mormotát, siket- és nyírfajdot, vagy akár hiúzt is.

További túrák