16. Kakastaréj túra

Gutin-hágó (Pintea vagy Țentea fogadó) – Ökör-mező – Kakastaréj – Ökör-mező – Gutin-hágó

12 km

5-6 óra

Könnyebb közepes túra

490 m

490 m

részletek

16. Kakastaréj túra

Túra részletei

Útvonal: Gutin-hágó (Pintea vagy Țentea fogadó) – Ökör-mező – Kakastaréj – Ökör-mező – Gutin-hágó

Kategória: gyalogos túra

Indulás: 09:00 óra

Minősítés: Könnyebb közepes túra

Távolság: 12 km

Táv busszal: 22 km + 22 km

Teljes szintemelkedés: 490 m

Teljes szintereszkedés: 490 m

Kötelező felszerelés: Az időjárásnak megfelelő réteges öltözet, túrabakancs vagy túracipő, esőköpeny, egynapos túrára elegendő élelem és víz, útközben lesz lehetőség patakvízzel és forrásvízzel feltölteni a palackjainkat.

Ajánlott felszerelés: túrabot, rövidnadrág, fürdőruha a napozáshoz, túraszandál, napszemüveg, naptej, kullancs elleni szer

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Megjegyzések: a túra utolsó szakaszán elég meredek sziklás ösvényen kell haladni.

Túravezető elérhetősége:

Túravezetők

Nagy-Eszter
Nagy Eszter
Szilágyi-Marian
Szilágyi Marian

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Kakastaréj

Leírás

16. Kakastaréj túra

A Kakastaréj (románul Creasta Cocoșului) egy 1428 m tengerszint feletti magasságú vulkanikus sziklaképződmény, amelynek függőleges sziklái egy kakas taréjához hasonlítanak, innen kapta nevét a helyiektől. Természetvédelmi terület, amely Máramaros megyében, Desze (Desești) község közigazgatási területén található, a községhez tartozó Krácsfalva (Mara) délkeleti részén, Nagybányától és Felsőbányától kb. 30 km-re északra. Földrajzi szempontból a Gutin-hegység (románul: Munții Gutâi) északnyugati részén fekszik, a Keleti-Kárpátok belső vonulatában, a Vihorlát–Gutin-hegyvidékben, mely a Máramarosi- és Bukovinai-Kárpátok egyik hegycsoportja.

Az 50 hektáros természetvédelmi területet 2000. április 12-én nyilvánították védetté. Ez a rezervátum átlagosan 1200 méteres tengerszint feletti magasságban található, a legmagasabb pontja pedig az 1448 m magas Nagy-Gutin-csúcs. A Kakastaréj északnyugati-délkeleti irányban 200 m hosszan elnyúló kőzetcsoport. A gerinc tövében van egy fennsík, az Ökör-mező, románul Poiana Boului.

A Kakastaréj Máramaros megye egyik legszebb látványossága, egy sziklavonulat, amely egy régi vulkáni kráter maradványa. A szikla a távolból is gyönyörű, fentről pedig teljes kilátás nyílik a környező hegyvonulatokra. Mivel természetvédelmi terület, csakis gyalogosan közelíthető meg, útvonalunk utolsó szakaszán pedig sziklás ösvényen kell haladni.

Maga a túra nem nehéz, az utolsó szakasz kivételével csak kisebb ereszkedők-emelkedők várnak ránk. Semmilyen korosztály számára nem jelent kihívást az út, viszont a természet és az időjárás viszontagságaira maximálisan fel kell készülni. A terep, amire számítani kell: erdei út, erdei ösvény, mezei ösvény, és sziklás terület. 

Gyalogos utunk kiindulópontját autóbusszal közelítjük meg a táborból, ami körülbelül 30-45 perces utazást jelent. Ez a pont a Gutin-hágó tetején található Țentea fogadó előtti parkoló lesz, amit korábbi elnevezése miatt mindenki Pintea fogadóként (Hanul lui Pintea) ismer. Itt egy rövid, meredekebb emelkedő után körülbelül fél órát fogunk kényelmesen sétálni az erdőben. 

Az erdei séta után kiérünk az Ökör-mezőnek nevezett fennsíkra, ahol máris szép kilátás fogad minket, jobbra láthatjuk a Fekete-hegy (Mogoşa) csúcsát, és előttünk máris kikandikál néha a Kakastaréj sziklája, azt az érzést keltve, hogy mindjárt ott vagyunk, nincs is messze. Ennek ellenére további fél órát kell haladni az Ökör-mező ezen részén egy fenyőerdő széléig, ahol megpihenünk, és megnézzük a kihelyezett térképet. 

Végig a piros sáv jelzésű ösvényt követjük. A fenyőerdő közepe táján útba esik a Pintea kilátó, amelyről a legenda szerint egy Pintea nevezetű rabló, miközben a pandúrok kergették, a lovával együtt leugrott a mélybe. Innen szép időben kilátás nyílik a Rozsály-csúcsra (Igniş) és Ukrajna hegyeire, ezért itt meg fogunk állni panorámaképeket és csoportképet készíteni.  Utunk a fenyőerdőn keresztül vezet tovább egy széles úton, majd, amikor kiérünk az erdőből, újra megmutatja magát a Kakastaréj impozáns sziklája, amely innentől kezdve teljes pompájában fog állni előttünk az utunk további részén. Ezen a szakaszon lehet róla a legszebb képeket készíteni, mivel itt teljes egészében látszik, és még nincs túl közel sem. Itt haladunk el egy patak mentén is, ahonnan bátran lehet vizet meríteni. 

Jobb oldalon látni fogjuk a Secatura-hegyet és csúcsát, melynek aljában található egy vízesés, amit ez alkalommal nem ejtünk útba, mert elég nagy kerülő lenne, valamint van egy nemrég épített fából készült menedékház. Egy újabb kb. félórás gyaloglás után, melynek utolsó szakasza már valamivel meredekebb, megérkezünk a Kakastaréj – a szikla – aljához, ahol újra meg lehet állni egy kicsit erőt gyűjteni a mászáshoz, ami a túra legnehezebb részét jelenti. 

Az első szakaszon fából készült korlát mellett haladunk, amelynek leginkább télen van jelentősége, amikor csúszós az út, és emiatt veszélyesnek számít. A sziklás ösvény erdőben halad, de a jobb oldalon ott van mellettünk a Kakastaréj. Körülbelül félúton van egy kicsi forrás, ahonnan újra vizet lehet meríteni, ha éppen nincs kiszáradva. 

Felérve bal oldalon elénk tárul a szikla teljes nagyságában, bár innen már nem tűnik kakastaréj formájúnak, de még mindig gyönyörű. Előttünk füves-sziklás terület fekszik, itt fogjuk elfogyasztani az ebédre hozott elemózsiát. Érdemes legyen nálunk vastagabb felső, mert gyakran szeles a hely. Tovább lépkedve elénk tárul a Gutin vonulata. A bátrabbak, akik kijjebb merészkednek a meredek sziklafal szélére, csodálatos körpanorámában gyönyörködhetnek, szép időben látható innen a Gutin vonulata, a Gutin-csúcs, a Radnai-havasok, a környező falvak (Mara, Bréb, Aknasugatag), Ukrajna hegyei, a Cibles.

Egy órás pihenő után ugyanazon az úton, ahol odamentünk, visszamegyünk az autóbuszunkhoz a Pintea fogadóhoz. Ha az időnk engedi a Pintea fogadóban van lehetőség kávézni, sörözni, de itt nem a túrák során megszokott falusi kocsmák áraival találkozunk. 

További túrák