4. Toronyága (Toroiaga) túra a Máramarosi-havasokban

Borsabánya – Stâna lui Vârtic-csúcs (1808 m) – Morgó-csúcs (Vf. Murgu – 1880 m) – Toronyága-csúcs (Vf. Toroioaga – 1930 m) – vissza

13.7 km

7-8 óra

Nehéz

1130 m

1130 m

részletek

4. Toronyága (Toroiaga) túra a Máramarosi-havasokban

Túra részletei

Útvonal: Borsabánya – Stâna lui Vârtic-csúcs (1808 m) – Morgó-csúcs (Vf. Murgu – 1880 m) – Toronyága-csúcs (Vf. Toroioaga – 1930 m) – vissza

Kategória: gyalogos túra

Indulás: 6:30

Minősítés: Nehéz

Távolság: 13.7 km

Táv busszal: 85 km + 85 km

Menetidő: 7-8 óra

Létszámkorlát: 35 fő

Teljes szintemelkedés: 1130 m

Teljes szintereszkedés: 1130 m

Kötelező felszerelés: túrabakancs, esőköpeny, széldzseki

Ajánlott felszerelés: túrabot, naptej

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Megjegyzések: a gerinci szakasz néhol keskeny, így elég nagy a mélységérzet, tériszonnyal küzdőknek gondot jelenthet.

Túravezető elérhetősége:

Túravezetők

Orosz János
Orosz János
Vig-Tamás
Vig Tamás

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Toronyága panoráma

Leírás

4. Toronyága (Toroiaga) túra a Máramarosi-havasokban

A túra az Északkeleti-Kárpátok külső vonulatának legimpozánsabb hegységcsoportjába, a Máramarosi-havasokba hívogat bennünket. A Máramarosi-havasokat nagyon sokféleképpen határozzák meg földrajzilag, sok leírásban azt találhatjuk, hogy a Vereckei-hágótól a Borsai-hágóig (Prislop-hágó/Pasul Prislop) terjed, sok helyen pedig a Tiszától a Borsai-hágóig terjedő hegyeket nevezik így. Ez utóbbi meghatározás szerint a gerinc mintegy 70 km hosszúságú, a vízhálózat pedig sok és változatos csoportra tagolja. Legmagasabb csúcsai a Hóvár (Hoverla 2061 m) és a csornahorai Pop Ivan (Chorna Hora, 2028 m) a Chorna Hora csoportban Kárpátalja (Ukrajna) területén találhatóak. Mi azonban a Máramarosi-havasok délkeleti csücskébe, a Románia területére eső részbe látogatunk a Toronyága-csúcsra (Vf. Toroioaga), ami a maga 1930 méteres magasságával, a romániai rész csúcsainak toplistáján a harmadik hellyel büszkélkedik a Várkő (Farcău – 1961 m) és az Iván-havas (Pop Ivan – 1936 m) után.

Túránk kiindulópontjához autóbusszal a 80 km távolságra található Borsabányára (Băile Borșa) utazunk, ami körülbelül másfél-két órát vesz igénybe, ott a busz a település végéig visz minket, és onnan kezdjük meg gyalogos utunkat. Bár a csúcsra vezet egy jelzett útvonal is, ami az elhagyatott bányatelepek és a ma is működő kőfejtő mellett halad el, egy olyan változatot választunk, ahol az emberi tevékenység nem rondította el a természetes környezetet. A főgerincet egy jelzetlen, de jól követhető útvonalon, a déli mellékgerincen fogjuk elérni. A falu egyik utcáján indulunk el, ahol előbb lakóházak között haladunk, majd ezek elmaradoznak, de az itt-ott elszórt, időszakos használatú kunyhók, szénapajták, kaszálók még sokáig kísérik utunkat. Köves, vízmosott szekérúton fogunk haladni felfelé körülbelül 3,7 km-t, ami alatt 620 méter szintet emelkedünk. A folyamatos emelkedésnek köszönhetően elég hamar magasabbra kerülünk, mint a település, így visszanézve máris távolinak tűnik. A túránk ezen szakaszán csak kisebb, szusszanásnyi, fotózásnyi, hidratálási szüneteket tervezünk tartani. Hátrafelé nézegetve gyakran látszani fog a mögöttünk lévő völgy és a déli szomszéd csúcsai, de a látvány nagyjából az 1450 méteres szintvonal magasságában fog először igazán kitárulni, itt fogunk egy pihenőt tartani és erőt gyűjteni az előttünk álló meredek, gyepes emelkedőhöz, ami kicsit több, mint egy kilométeres távon mintegy 350 méternyi szintemelkedést tartogat. Amikor felérünk, az erdőhatárt már elhagytuk, és nem várnak ránk hosszú meredek emelkedők, a gerincen hullámozva fogjuk elérni a Toronyága-csúcsot, és az időjárási, illetve más körülmények függvényében fogjuk eldönteni, hogy a mögöttünk lévő emelkedő után vagy a csúcson fogunk hosszabb szünetet tartani.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a túra során vízvételi lehetőség nincs, ezért mindenki vízigénye szerint elegendő mennyiségű vízzel induljon el, számításba véve, hogy augusztusban meleg lehet, és viszonylag keveset haladunk fák között vagy erdős részen. Emellett a túra felső szakasza gerinc jellegű lesz, ami láncos vagy technikásabb részeket nem tartogat, de a mindkét oldalon kitárulkozó táj a tériszonnyal küzdőknek kellemetlenséget okozhat, és minden résztvevőtől odafigyelést kíván meg.

Kirándulásunk legszebb része a magashegyi élményt nyújtó gerincszakasz lesz, ahonnan a Stâna lui Vârtic (1808 m) és a Morgó (Murgu 1880 m) csúcsokat érintve érjük el a Toronyágát. A csúcson tiszta időben 360 fokos panoráma nyílik, délen a Radnai-havasok teljes gerincére és számos csúcsára, nyugaton a Máramarosi-medencére és mögötte a Vihorlát–Gutin-csoport hegyeire, északnyugaton a romániai területen levő csúcsokra úgy mint az Iván-havas (Pop Ivan), Bárdói-Pietrosz (Pietrosu Bardău), Várkő (Farcău), Mihály-havas (Mihailecu), vagy észak felé a Máramarosi-havasok határon túli Csornahora, Fagyalos, Kraszna-havas, Gorgánok csoportjaira, és végül, de nem utolsó sorban kelet/délkelet felé a Máramarosi-havasok Jupania és Cearcănu tömbjeire, illetve mögöttük a Bukovinai régióra. Miután pedig mindezt megcsodáltuk, ugyanezen az útvonalon indulunk el vissza buszunkhoz.

További túrák