20. Máramarosi fatemplomok buszos túra (honismereti túra)

tábor – Desze – Budfalva – Barcánfalva – Bréb – tábor

83 km

7-8 óra

Honismereti

100 m

100 m

részletek

20. Máramarosi fatemplomok buszos túra (honismereti túra)

Túra részletei

Útvonal: tábor – Desze – Budfalva – Barcánfalva – Bréb – tábor

Kategória: buszos kirándulás

Indulás: 10:00 óra

Minősítés: Honismereti

Távolság: 83 km

Táv busszal: 80 km

Menetidő: 7-8 óra

Létszámkorlát: 50 fő

Teljes szintemelkedés: 100 m

Teljes szintereszkedés: 100 m

Kötelező felszerelés: sport cipő, egy napi élelem és innivaló

Ajánlott felszerelés:

Napok: szerda, csütörtök, péntek

Megjegyzések:

Túravezető elérhetősége:

Túravezetők

Kató-Klára
Kató Klára
Szűcs-Éva
Szűcs Éva

Térkép/magassággörbe:

Galéria

Deszei templombelső

Leírás

20. Máramarosi fatemplomok buszos túra (honismereti túra)

Könnyed, de magasztos túrára várunk titeket, melynek során meglátogatunk néhány építészeti műemléket. Mindhárom máramarosi fatemplom 1999-től az UNESCO világörökség része.

A táborból 10-15 perces buszos utunkat rövid (300-400 m) kissé emelkedő szakaszon gyalog folytatjuk. Első állomásunk a deszei Szent Piroska (Sfânta Cuvioasă Parascheva) nevére felszentelt templom. Ezt régi szokás szerint a falu legmagasabb pontjára építették, betöltve ezzel a vészek esetén a védelmi funkciót is. Temetőkert veszi körül, melyet mai napig használnak. A templomot 1770-ben építették, fali festményei 1780 körül készültek. A bibliai neveket, idézeteket cirill betűkkel írták.

Második állomásunk a budfalvai templom. 1643-ban építették és Szent Miklósnak szentelték. Egész Máramarosban ez a legnagyobb fatemplom, hosszúsága 17,7 m, szélessége 8,47 m. Több egyedi tulajdonsága is van, amiért a világörökség része lett: legnagyobb alapterületű, legrégebbi, 4 fiatornya van, és olyan ikonok díszítik, melyeknek mindkét oldala festett. Itt őrzik annak a páncélingnek egy részét is, amit Pintea vitéz viselt, aki csapataival részt vett a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharcban, és 33 évesen (1703-ban) Nagybánya környékén halt hősi halált.

Túránkat Barcánfalván folytatjuk. Meglátogatjuk a fatemplomot, illetve a falu híres kolostorát, ahol betérünk annak múzeumába, ahol egy tipikus máramarosi szobabelső van kialakítva a maga vibráló színeivel, hatalmas virágmotívumaival. 

A kolostor monumentalitásával ellentétben a kis fatemplom a legapróbbak közül való. 1711-ben valahol egy közeli erdőben építették, és eredetileg görög katolikus templom volt. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején római katolikus hitre akarták kényszeríteni az itt élő szerzeteseket, de azok inkább templomukat elhagyva Moldvába menekültek. Egy idő után a falu lakosai úgy döntöttek, hogy a templomot darabjaira szedik és a pestisesek temetőjében építik fel újra. Innen való az elnevezése: utazó templom (biserica cӑlӑtoare). Megőriztek négy eredeti ablakot. Ezek nagyon picik, melynek oka, hogy régen az üveg nagyon drága luxuscikk volt, így nem engedhették meg maguknak a nagyobb méretet. A későbbiekben még vágtak két nagyobb ablakot. Falait több szinten, körkörösen bibliai történetek díszítik. A templomot “Szűz Mária bemutatása a templomban” („Intrarea Maicii Domnului ȋn Biserică”, november 21.) ünnepének szentelték. 

Túránk utolsó állomása Brében lesz, ahol a helyi mester, Ioan Petric tart bemutatót és mesél a máramarosi faragott motívumokról. Ha időnk engedi, ki is próbálhatjuk magunkat a fafaragásban. Tartsatok velünk!

További túrák